31. siječnja 2014.

dm blog newsletter januar + recenzija Alverde Beauty & Fruity proizvoda i Balea balzama za usne

 

 
Danas vam, svečano povodom kraja prvog i pomalo dosadnog januara, ponedjeljka među svim ostalim mjesecima, donosim informacije o novim proizvodima u dm drogerijama, kao i recenzije istih.

Suradnja sa dm drogerijama je počela prošlog mjeseca, o čemu možete čitati više ovdje.

Ugodno sam se iznenadila kad su me u prvoj polovini mjeseca na adresi čekali proizvodi iz januarskog dm blog newslettera, uz dodatni proizvod - balzam za usne, i ono čemu se uvijek veselim, a to je ručno pisana dm razglednica od drage Ajle koja nas svakog mjeseca i pored razglednice i proizvoda razveseli i pismom/porukom u sklopu newslettera.

 

Sljedeći proizvodi su se nalazili u pošiljci:

Alverde Beauty & Fruity 3u1 pjena za čišćenje lica za normalnu i mješovitu kožu
Alverde Beauty & Fruity matirajuća krema za normalnu i mješovitu kožu
Balea Juicy Orange balzam za usne

 

Ovog mjeseca je u fokusu Alverde prirodna kozmetika, već dugo vremena član grupacije dm brendova i čini mi se, samo mrvicu manje poznata od Balee. 
http://www.dm-drogeriemarkt.ba/ba_homepage/moja_marka/dm_marka/165654/alverde_moja_marka.html 

Alverde, osim preparativnih proizvoda, nudi i dekorativne, a zajednička karakteristika im je prirodna baza.

 

Prvo ću vam predstaviti Beauty & Fruity pjenu za lišćenje lica, moj omiljeni proizvod iz pošiljke.

 


 

Kao što ste mogli vidjeti na slici, Alverde Beauty & Fruity pjena za čišćenje lica ima tri funkcije i samim time bi trebala biti idealan multifunkcionalan proizvod za lice jer ga čisti, tonizira i otklanja makeup.

Pjenu sam prvo isprobala za otklanjanje makeupa. Ako niste nikad koristili ovaj tip proizvoda, obavezno dobro protresite bocu prije upotrebe. Puder sa lica otklanja jako dobro i ostavlja kožu čistom - ne isušenom, već taman onoliko da osjetite da je koža uistinu čista. Nažalost, jednostavno nisam navikla otklanjati makeup sa oči bilo kakvim gelom, pjenom ili sličnim proizvodom za umivanje zbog izuzetno neugodnog osjećaja koji nastupi kad mi mala količina zapjenušanog proizvoda uđe u oči. Maskaru jeste uklonila, no nisam se mogla riješiti tragova maskare i tuša tik uz i između trepavica.

Osim Alverde pjene iz Beauty & Fruity linije, probala sam i onu sa dodatkom aloe vere, no već nakon kratkog korištenja B&F verzije i uprkos činjenici da sam verziju sa aloe verom koristila prije dugo vremena, odmah sam zaključila da mojem licu puno više prija B&F linija. Bolje se pjeni, a osim što temeljito čisti lice, ne isušuje ga, što je bio slučaj sa aloe vera verzijom. Također, B&F ima puuuno bolji miris kojim sam opčinjena - osvježavajuća zelena jabuka pored koje i ne osjetim limetu koja je navodno glavna mirisna komponenta pored jabuke.

Nisam mogla uslikati sastojke zbog oblika ambalaže, pa ih kopiram sa oficijalne dm stranice:

Ingredients: Aqua, Alcohol*, Coco-Glucoside, Sodium Coco-Sulfate, Glycerin, Malus Domestica Fruit Water*, Glyceryl Oleate, Citrus Aurantifolia Fruit Extract*, Citric Acid, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Parfum**, Limonene**, Citral**, Linalool**
*ingredients from certified organic agriculture/**from natural essential oils

Beauty & Fruity pjena dolazi u količini od 150 ml po cijeni od 6,95 KM. Preporučila bih je svakome ko želi blagi proizvod koji že temeljito otkloniti puder i ostale proizvode sa lica bez isušivanja - bez obzira što je namijenjena normalnoj i mješovitoj koži, sigurna sam da bi je mogao koristiti svaki tip kože.

Idući proizvod na redu jeste Alverde Beauty & Fruity matirajuća krema.



 

Odmah ću vam reći da imam suhu kožu i da kreme koje ja biramu svojem nazivu sadrže "hranjiva" u čak više od 90 % slučajeva - čak i čisto hidrirajuće izbjegavam, tako da nisam bila u mogućnosti testirati ovu kremu. Ipak, probala sam je jednom i potvrdila pretpostavku da je za moj tip kože ova krema potpuno "ne". Kako biste ipak imali mali uvid u djelovanje ove kreme, da li zaista matira - jer to je glavno pitanje, budući da je smanjen broj dobrih matirajućih krema drogerijskog ranga, proslijedit ću je prijateljici koja ima masnu kožu i javiti vam njene dojmove.

Cijena za 50 ml kreme je 5,95 KM. Ima identičan miris kao i prethodno spomenuta pjena, dok sastojke možete vidjeti na slici ispod.

 

Kao šlag na kraju, donosim vam recenziju jednog proizvoda, koji je, sigurna sam, uprskos svojoj minijaturnoj veličini, neizostavan sastojak režima zimske njege, a radi se o balzamu za usne, tačnije Balea Juicy Orange balzamu.
 
 

Ove balzame sa viđala u obilascima dm-a i primjetila da često postoje verzije različitih mirisa, obično dio limitirane kolekcije, kao i ovaj. Dolaze u pomalo nepraktičnom pakiranju, limenoj kutijici, što ne preferiram za ličnu upotrebu i lakše mi je dohvatiti klasičan balzam pakovan kao ruž, staviti ga u džep ili neseser i nanositi tokom dana. Ipak, ovakva pakiranja su itekako praktična kad šminkate druge - uvijek mi je bilo lakše kistom za usne pokupiti optimalnu količinu balzama ili, ako je istopljen, ruža.

Miris je osvježavajući, mogla bih reći i pomalo ljetni, a sama tesktura je bogata, masna i hidrira jako dobro.  Uprskos narandžastoj boji, na usnama je balzam bezbojan.


Cijena balzama mi nije poznata, no količina je 10 g, što je pozamašno i trajat će jako dugo i uz čestu upotrebu.

Popis sastojaka: Petrolatum, Tocopherol, Mica, Parfum, Limonene, Linalool, CI 77491

To bi bili neki od novih proizvoda u asortimanu dm brendova, te moje mišljenje o istima. Nadam se da sam vam uspjela pomoći u izboru nekog od njih. U komentarima mi pišite koji su to vaši omiljeni Alverde i Balea proizvodi i jeste li imali prilike susresti se sa ijednim od proizvoda iz posta.




25. siječnja 2014.

Liebster Award

Nekad ne baš tako davno, kad sam tek otvorila blog, su u trendu bili raznorazni tag postovi, ponajviše na nail art i fashion blogovima i ja sam tada uradila čak i 2-3, bila jako ponosna i pri reviziji bloga te postove orbrišem - kako zbog sadržaja i gramatike, tako i neuklapanja u neki moj osmišljeni koncept bloga. Sada mi je jako drago odgovoriti na pitanja proslijeđena od strane kolegica blogerica koje su me nominovale za ovu nagradu, iako već debelo kasnim u ispunjavanju svoje dužnosti odgovaranja na pitanja :) Ja se nadam da će vam neki od odgovora biti barem korisni, jer su i kozmetički vezani, a ne da će služiti za stalkanje kakvo ja redovno provodim nad YT guruima koji rade tag videe :)



Prvo idu odgovori na pitanja koja mi je postavila Zerina sa The Belle Adventures - na engleskom, no trudit ću se najbliže ih slobodno prevesti.


Što je najčešća greška koju si pravila kao početnik?

Imala sam različitih propusta kad sam se tek počela šminkati, kad nije bilo ni Bog zna kakvih savjeta u beauty časopisima, a o blogovima i YT tutorialima da ne pričam i neki od njih idu toliko daleko do korištenja mat breskvastih sjena skroz do obrva i prajmera za popunjavanje pora umjesto pudera (pravdam se na istu boju). Ako čemo govoriti o nekom periodu do prije godinu i pol, jer sam tek u nekom periodu od posljednjih nekoliko mjeseci počela istraživati najrazličitije proizvode i tehnike nanošenja istih, prije toga sam dosta griješila u sređivanju obrva - zamislite sjenilo naneseno nepreciznim kistom na već katastrofalno počupanim i neošišanim obrvama: bez definicije, to je sve djelovalo kao jedan pravi nered. Isto tako, nisam fiksirala puder i koristila sam ružičasti korektor za podočnjake, iako mi za prekrivanje istih pogoduju narandžasti i breskvasti. Nisam imala nekih faza nošenja frost ruževa, tamnih sjenila do obrva, gomile crnog kreona i tamnijih pudera :)

Kad bi mogla biti vlasnik nekog proizvoda bez obzira na njegovu cijenu, koji bi to bio?

Poprilično sam sigurna da bi to bile neke od Kryolanovih paleta, jer sada više ne mislim na fensi pakiranje ili popularnost proizvoda, već na njegovu multifunkcionalnost. I MAC Heroine ruž, naravno :)


Savjetuj čitateljice nečim što si naučila kroz iskustvo?

U slučaju akni, bubuljica i bilo kakvih drugih nepravilosti, manite se suhih korektora u sticku, uzmite neku kremastiju kamuflažu i nanesite je preciznim kistom za tuš/usne.
Za definirane obrve, korektor jednu nijansu svjetliji nanesen istim kistom čini čuda.
Ne postoje pravila pri nanošenju tuša i za uspješan rezultat je potrebno iskustvo, dobra tanka četkica i poznavanje građe oka i očnog kapka.

Koji je najgori proizvod kojeg si probala ili proizvod koji je napravio nered na tvojem licu/kosi/tijelu?

Mislim da su me hvaljene Gliss maske jako razočarale iz razloga što sam ih ispirala danima iz slijepljene kose. A tako su hvaljene. Što se kože lica tiče, Balea krema za osjetljivu kožu me poprilično razočarala jer ima suhu tekturu poput paste za zube.

Misliš li da bi se kreme za kožu trebale kategorizirati po tipu kože ili dobu?

Tipu kože. Svi tipovi kože stare, no nisu sve starije kože istog tipa.

Kad bi imala priliku kreirati neki kozmetički proizvod, nešto inovativno ili poboljšanu verziju nečega, što bi to bilo?

Vjerovatno proširen rang gel linera u svim mogućim bojama, kao i poboljšana formula pojedinih Illamasqua ruževa koji imaju jaaaako suhe formule, ali i prekrasne nijane. Kreirala bih i pudere sa iluminirajućim efektom i visokim prekrivanjem, sa vrlo malo shimmera, tako da nije potrebno nanositi milion proizvoda kao što su dodatni illuminatori preko i prajmeri ispod pudera, pa zatim highlighteri i sl.

Navedi primjer high end cipele i torbice koje bi voljela imati u svojoj kolekciji.

 
Koliko vremena ti je potrebno za svakodnevni i makeup za izlaske?

Svakodnevni oko 20 minuta do pola sata, za izlaske oko sat. Razlog tome je što me je lako omesti, tako da svako malo zastanem da operem ruke od pudera, sklonim kosu sa lica, pronađem mobitel po kući ili odgovoriti na neku poruku na Facebooku, kao i ono najvažnije - uvijek se trudim začiniti makeup rutinu i onda mi najviše vremena oduzme razmišljanje što dalje.

Šta smatraš must have proizvodom ove zime?

Puuuuno šljokica na noktima, highlighter i mat tamni ruž. Također i sand lakići, iako već malo ppstaju dosadni jer ih svaki brend radi, toliko su mi prekrasni da mislim da bi ih svako trebao imati - bar jedan šljokičasti komad :)

Kraća wishlista i planovi za 2014.?

Što se bloga tiče, planiram praviti i neke kraće tutoriale, kao i nabaviti neke manje pristupačne proizvode koje želim već duže vrijeme. Također, dosadilo mi je moje ice, tako da ću se truditi usavršiti makeup na drugima, kao i moje tehnike fantasy makeupa i izrade face chartova.

Od Anele, koju za razliku od Zerine nisam uživo upoznala i nadam se da će se to u skorije vrijeme promijeniti jer mi je njen blog Lipstick Attack među najdražima, sam dobila sljedeća pitanja.


Koliko dugo pišete blog i kako ste se i zbog čega na to odlučili?

U martu će biti 3 godine. Kada sam počinjala, postojala je Šminkerica, nekoliko sada već najpoznatijih YT gurua koji su snimali videe sada već jako loše kvalitete, te nekolicina beauty blogova - mislim da taj broj, zajedno sa blogovima u samom nastanku, nije prelazio 20-ak. Odlučila sam se iskušati u tome jer sam smatrala da bi to bilo najbolje vrijeme da počnem sa razvojem mojih vještinja pisanja, te da bi bilo korisno jednostavno pratiti vlastiti razvoj makeup vještina, tehnika fotografisanja, pisanja, komunikacije sa čitateljima itd. i trenutno sam zadovoljna kako se kao blogerica razvijam, mada tu uvijek ima mjesta za poboljšanje.

Ono što ne mogu da ne spomenem jeste da smatram da je pristupačnost blogera najvažnija. Bez obzira da li je dizajn bloga/stranice dobar, bez obzira da li je tu milion nagradnih igara ili pak vrhunske fotografije, sve pada u vodu sa suhoparnim, mehaničkim pisanjem. Otvorila sam blog i pratim iste upravo kako bih došla do informacija i iskustva neke osobe sa određenim proizvodom i najdraži su mi blogovi i autori istih s kojima se čitajući osjećam kao da sam na kafi i dijelimo iskustva i preporuke.

Blogove koji se pišu zbrda zdola i to isključivo radi sponzora neću ni komentarisati.

Volite li više preparativnu ili dekorativnu kozmetiku?

Dekorativa all the way. Smatram da sam podjednako tip osobe koja voli pojedinačne komade kozmetike, nijanse, dizajn, ambalažu, no i samu primjenu istih i sklapanje u makeup. Prije ću odoljeti nekom serumu ili okoloočnoj kremi, jer ja nađem jedan komad nekog preparata i držim ga se ako mi odgovara, ako ne, proslijeđujem, dok sam u stanju naći barem 10 primjena nekog komada dekorative koji mi ne odgovara u svojoj primarnoj svrsi.

Omiljena marka kozmetike?

Uff.... Mislim da u kolekciji trenutno imam najviše Golden Rose kozmetike, koja mi je, zajedno sa Artdecom, najdraži drogerijski brend. Što se manje dostupnih i od strane mene, nikad neisprobanih brendova tiče, to bi bili možda Make Up For Ever i OCC.

Postoji li neki beauty ritual kojeg mrzite?

Nanošenje korektora, jer ga nikad ne uspijem natrackati da ne izgleda brašnasto, prozirno ili da zapravo prekrije vrećice. I skidanje glitter laka.

Koliko lakova za nokte imate u kolekciji?

Posljednji put kad sam brojala, brojka je prešla 100. Više ne smijem (brojati) :) Planiram se riješiti nekih lakova koje duže ne koristim ili sam ih kupila iz razonode, pa mi se više i ne sviđaju.

Postoji li optimalna količina šminke?

Mislim da postoji, iako će ova moja izjava možda razočarati neke moje kolege blogere-skupljače :D Smatram da je u za skupljače dovoljno barem komad nekog kozmetičkog proizvoda određenog finisha i nijanse, te da je gomilanje, posebno kremastih proizvoda ili impulzivno kupovanje sasvim bespotrebno.

Proizvodi koji su vas razočarali su?

Odgovoreno u prethodnom ispitivanju :)

Što je, po vama, make up zločin?

Uh....."našminkaj me al' da se ne vidi i stavi samo malo smeđe sjene i tankog tuša"....cure drage, to je onda tipični neutralni, ne nude makeup. Zatim nesređivanje obrva. Pogledajte neke modele sa gustim obrvama, i to mi je sasvim u redu ako imaju neki oblik, ali namjerno nečupanje.... 

Koje proizvode koristite svakodnevno prilikom šminkanja, za uobičajeni dnevni look?

Trenutno Farmasi CC kremu i Flormar Perfect Coverage korektor, zatim GR olovku za oči, maskaru i prozirno sjajilo. To su mi neki osnovni proizvodi za brzinski makeup.

Izdvojite nekoliko slavnih i po vama dobro našminkanih osoba!

Ovo mi je pomalo teško za odlučiti jer podjednako volim minimalistički i over the top makeup, no, eto, jako mi se sviđaju makeupovi koje nose Jessie J, Perrie iz Little Mix i Katy Perry.




To je to :) Nadam se da vam nije bilo dosadno čitati moje odgovore, i da ćete i vi biti inspirirani da napravite ovaj post.

19. siječnja 2014.

Frozen NOTD

Ne znam šta se dešava sa vremenom, meteorološke prilike su van svakih granica - dok se u Americi stanovnici bore sa kretanjem ulicama zbog količine snijega, a da ne spomijem ekstremno niske temperature, kod nas je vrijeme....pa, mlako. Puše vjetar, sparina je, tmurno je, povjeremeno padne kakva dosadna kišica. Koliko god ne voljela bljuzgavicu i pretrpavanje slojevima (pogotovo u rano jutro), ovakvo u najmanju ruku dosadno vrijeme mi nikako ne ide u prilog. Ni što se tiče raspoloženja, ni oblačenja, ni slikanja za blog - od 5 prilika kad sam bila raspoložena za pisanje i slikanje za blog i aparat mi je bio napunjen, znate u koliko njih je osvjetljenje bilo odgovarajuće. Nula! Hoću snijeg, želim snijeg.

U snježnom duhu i duhu sramote što još nisam vidjela "Frozen", napravila sam neku jednostavniju manikuru kako bih isprobala nove šljokice u mojoj kolekciji. Onda mi je bilo dosadno, pa sam dodatno ukrasila i svaki nokat :) Moram priznati da je manikura jako efektna, a evo i 4. dan (čini mi se?) jako dobro drži bez top coata.

 

 

 

 

 

Što sam koristila:

Golden Rose No More Ridges & Yellow
Flormar Matte M01
Golden Rose Sweet Color 49
plave šljokice sa pijace

I, usput, ove šljokice su jako teške za nanijeti, treba ih mnogo, a nakon kojeg dana se počnu povlačiti sa vrha nokta.... Možda i nisu toliko strašne, samo meni treba još prakse.

Volite li nositi bijele nokte u kombinaciji sa šljokicama? Kakvo je vrijeme u vašem gradu i priželjkujete li snijeg?

18. siječnja 2014.

Empties #3

Došlo je napokon vrijeme da "očistim" kesu koju sam skupljala proteklog mjeseca i u koju sam stavljala sve potpuno potrošene proizvode u posljednjih nekoliko sedmica. Drago mi je što sam uspjela konačno potrošiti nekoliko proizvoda koje sam zanemarivala duže vrijeme i onda tome stala na kraj i sama sebi rekla ili tek načet proizvod ide u kantu ili ga troši :)


Bourjois Eclat Mineral puder u kamenu - konačno sam ha uspjela potrošiti do posljednje mrvice. Moj najdraži puder u kamenu koji nažalost nije više dostupan, ako ga negdje vidite javljajte mi i obavezno uzmite i jedan za sebe.

Max Factor Face Finity puder - jako dobar puder, jedan od favorita prošle godine. Mislim da ga neću ponovo kupiti jer sam se sad fokusirala na kupovinu pudera za šminkanje drugih, što podrazumjeva da nema SPF-a (zbog fotkanja) i da su barem mrvicu univerzalni po formuli.

Ebay paleta 15 korektora - imam je jako dugo, dala je svoj maksimum. U početku sam je koristila samo za bubuljice, kasnije za konturiranje i ponajviše neutraliziranje podočnjaka i definiranje donjeg luka obrva. Ne  bih je ponovo kupila jer je dosta nijansi slično i ne sjeda na kožu lijepo. Bacila sam oko na NYX korektore u teglici.

Golden Rose tekući korektor - ništa posebno. Ima finu teksturu, lijepo se razmazuje, ali se uvlači u borice - najvjerovatnije zbog svoje hidratantne teksture.

 

Kistovi koje sam neslavno "spalila" sušenjem fenom :)

Elf Powder - ravno rezano savršenstvo koje je premekano i više nema nikakve funkcije jer sam ga šišala i šišala, ali je dubinski spaljen.

Essence kist za rumenilo - jedna od najgorih kupovina ikad. Nije ničemu služio i kad je bio nov, a upropastila sam ga nekoliko dana nakon kupovine. I neka sam. Ovo je toliko nefleksibilno, plastično i bez oblika.

Buy In Coins kopija Everyday Minerals kista - imam već novi, služi me jednako dobro kao i ovaj.

 

Golden  Rose City Style maskara - isto ništa posebno, mada je vrlo hvaljena, čak hvaljenija i od moje omiljene Maxim Eyes. Dokaz da meni svaka maskara koja drugome valja - ne valja :D

 

Balea Power Volume lak za kosu - jedan od mojih ljetnih favorita, kad mi je bio jako potreban zbog šiški. Ne lijepi, drži dobro kosu, nema neugodan miris - mislim da ću kupiti full size pakiranje.

Balea Soft & Care blagi gel za umivanje - jedan od mojih omiljenih Balea proizvoda i proizvoda za lice. Kupujem ponovo jer mi je idealan kad ne želim masku, piling ili nešto jače, već samo skidanje ostataka šminke.

Farmasi Seatherapy krema za ruke - ista kao i Baleine kreme za ruke, mada ljepše miriše. Prvenstveno je hidratantna, no ne rješava me suhih ruku.

Eveline Hydra Expert krema za zrelu kožu - prije nego bacite hejt na mene zbog korištenja kreme za kožu 45+ godina, ovo je mamima krema. Na popisu je zbog toga što sam je stavila nekoliko puta, 2-3 max. i oduševila me gustom, silikonskom teksturom, pa me zanima da li znate neku kremu slične teksture i za mlađu kožu?



Essence Nail Art odstranjivač laka i odstranjivač laka bez acetona s kokosom i papajom - oba jednako dobra, ali drugi mi je draži jer ljepše miriše.

Golden Rose Paris odstranjivač laka u teglici sa spužvicom - jedno čudo koje odstranjiva lak u roku od 3 sekunde. Doslovno. Umočite prst, izvadite ga i nema više laka. Moram se obezbjediti zalihama :) Mana je što se aceton unutar teglice boji tamnim ili jarkim lakovima, tako da je dobro imati bar 3 komada za različite nijanse lakova.


To je to :D Jeste li isprobali išta od proizvoda koje sam potrošila u posljednjem periodu, neke voljela malo više, a neke manje?



11. siječnja 2014.

Puderi - 1. dio: uvod + historija i upotreba pudera

Kao što sam najavila u postu o favoritima prošle godine, odlučila sam započeti seriju postova o puderima. Glavni razlog jeste što moja malenkost i dalje ne vjeruje kad promotorke u drogerijama počnu savjetovati korištenje tamnijeg pudera s izlikom da se "izuzetno lako prilagođava vašem tonu kože" ili da se hidratantni i izuzetno lagani puder može koristiti i na masnoj koži, zatim kad čujem od prijateljica da kupuju komedogene pudere samo zato jer imaju poznato ime na njima ili pak da im puder nedovoljno prekriva, uprkos tome što nije uopće riječ o puderu sa srednjim ili visokim prekrivanjem i što ga koriste bez trunke korektora.

Iako su ovakvi tipovi postova našli svoje mjesto na mnogim blogovima u sklopu rubrike o makeup osnovama, ja zaista osjećam potrebu da na svoj način na ovom blogu pronađem mjesta za takav post (ili bolje reći, više njih). Kako je ova serija potaknuta upravo dešavanjima i upitima u mojoj sredini, fokusirat ću se na tržište BiH, jer, iako smo daleko dogurali od doba teških pudera narandžastih tonova, još uvijek je izbor dosta lošiji u usporedbi sa ostatkom ne samo evropskog tržišta, već i regionalnog, tako da ću pokušati pisati o proizvodima koje možete pronaći u okviru bh. granica i nabaviti ih u roku od najviše 3 dana (ukoliko se radi o kataloškoj prodaji ili online naručivanju iz BiH), no potrudit ću se obuhvatiti i nekoliko proizvoda za one koji su već naviknuti na online kupovinu van granica BiH i kojima to ne predstavlja problem - pod ovim podrazumjevam najvećim dijelom pribor za nanošenje, jer je njega izuzetno teško nabaviti kod nas po povoljnoj cijeni.

Ovo je pregled tematike ovog serijala, čisto da možete znati što očekivati (ne nužno identičnim redoslijedom): historija pudera, namjena i upotreba, socijalni aspekt, sastojci, tipovi, njega i priprema kože za nanošenje pudera, podton kože i razlika između umjetničkog i kozmetičkog color wheela, podjela pudera po teksturi, baznim sastojcima, završetku i moći prekrivanja, kako izabrati i kupovati puder, moje preporuke pudera, alati za nanošenje, moje preporuke kistova.

Moram naglasiti da nisam profesionalac i da je sve što napišem naučeno iz iskustva ili čitajući druge blogove, portale ili beauty knjige.


Kako bih ceremonijalno napokon započela (:D), pokušat ću u kratkim crtama iznijeti upotrebu pudera kroz godine. Ne planiram pisati hronike, već vas čisto upoznati s činjenicom da puder nije nešto novo, da nije uvijek bio narandžast i kao takav vrlo popularan, da upotreba pudera i društveni pogled na istu nije uvijek bila jednaka i da ni srednjovjekovne djeve nisu bile baš najčistija lica oslobođena od proizvoda od kojeg danas muškarci bježe na kilometre i kojima je to sinonim za pokazatelj dal' ženiti djevojku ili ne (jer, logično, čim stavite puder, niste druga osoba, ni fizički ni mentalno; posljednja opaska se ne odnosi na trofejne supruge).

Dakle, za neznalce, puder nije ono što namackate da biste izgledali ljepše ili ono što koriste samo starlete koje su narandžaste na kilometar i imaju istu količinu maskare na trepavicama kao pudera na licu. Riječ koja može biti malo konfuzna, jer je ujedno i naziv za jedan drugi kozmetički proizvod, a za koju smatram da najbolje opisuje svrhu pudera jeste - "podloga" - ujedno i najbolji prijevod za anglikansku verziju riječi za puder (foundation). Zašto? Zato jer je svrha pudera upravo ujednačiti i poboljšati ten i samim time stvoriti čisto platno za daljni rad. Puder je proizvod pomoću kojeg stvarate podlogu za makeup. Bilo da je to na licu ili tijelu, bilo da odgovara tenu ili neke sasvim druge boje, ako se radi o fantasy ili pozorišnom makeupu.
Također, puder može pomoći prekriti određene nepravilnosti poput hiperpigmentacija, ožiljaka ili bubuljica, mada se po pravilu za to koristi korektor, ili ako se radi o BB kremi, pomoći boriti se protiv navedenih problema.


 Važno je istaći da se danas puder, zahvaljujući naglom razvoju i rastu popularnosti upotrebe istog u prethodnom stoljeću, više posmatra kao zaseban makeup proizvod i da je, zajedno sa maskarom, maltene postao kultni must have proizvod u neseseru svakoga ko koristi kozmetiku, tako da su se i proizvođači prilagodili tom trendu i promijenili politiku proizvodnje pudera isključivo kao komada kazališne šminke čija je svrha samo obezbjediti određen stepen prekrivanja i pogoditi potrebnu nijansu, već se danas na tržištu nalaze hiljade različitih vrsta pudera koje se razlikuju po nijansama, stepenu prekrivanja, teksturi, baznim sastojcima, postojanosti, završetku, pa i samim bočicama - kako kupcima rastu potrebe, tako se i tržište više razvija.

neki od popularnih tekućih pudera

Da zaključim prethodni dio: primarna svrha pudera nije prekriti nepravilnosti poput bubuljica i podočnjaka, stvoriti masku na licu, već pružiti ujednačenu podlogu za odgovarajući makeup. Ne postoji univerzalni puder koji svima odgovara, ali zato svi mogu naći za sebe odgovarajući puder zahvaljujući vrlo velikom izboru na tržištu kozmetike.

upotreba različitih nijansi podloge u scenskom, fantasy i old-age makeupu

Puder se ne koristi tek od prije nekoliko godina niti su ga izmislile kvazi celebrity ličnosti koje pune stupce u magazinima. Historija pudera seže i do nekoliko stoljeća prije nove ere i koristili su ga čak i u Antičkoj Grčkoj, Egiptu i Kini. Ono što je meni zanimljivo jeste što su se tokom historije gotovo uvijek koristile nijanse koje ne odgovaraju tenu osobe koja ga koristi. To je posebno izraženo u Kini Japanu. Dok su gejše u Kini Japanu koristile isključivo bijeli puder kako bi postigle izgled što sličniji porculanskim lutkama, a to i naglašavali tušem, crvenim rumenilom i crvenim usnama iscrtanim tako da zaista podsjećaju na usne kutke, u razvratnoj Evropi je vladala malo drukčija situacija i sva aristokratska gospoda koja su trovala jedni druge i brisale nacije s lica Zemlje su, u skladu sa svojim položajem, željeli istaknuti svoje porijeklo i plavu krv, pa se i samim time, što je još važnije, distancirati i jasno odvojiti od plebstva. Koristili su isključivo svjetliji puder, koji je, osim što  je služio da vizuelno izbijeli ten, sadržavao i bijelo olovo, poput mnogih drugih preparata za lice tadašnjeg vremena - mnogi plemići i plemkinje su preminuli upravo od trovanja olovom koje se godinama taložilo u kostima usljed taštinom uvjetovane želje za odvajanjem od radnika koji su prekomjernim radom na poljima zaradili preplanulu put.

Jedini put kad je u modernom društvu tokom historije (ne brojim danas) korišten tamniji puder jeste u vrijeme kad je harala kuga i time se žellela prikiti blijedoća i ispijenost lica onih koji su preplašeni mogućnošću umirenja od fatalne zarazne bolesti dane provodili zatvoreni u kući.

Što se muškaraca tiče,i iako današnji wannabe mačo muškarci pljuju po glumcima i voditeljima zbog nošenja pudera pod opravdanjem da je to isključivo za žene (jer je, jel', sramota biti žensko), osim pozorišnih glumaca, kroz historiju su i muškarci bili revnosti konzumenti pudera, što je kulminiralo u 18. stoljeću kad je gotovo bilo nezamislivo izaći iz kuće bez debelog sloja bijelog pudera.

upotreba svjetlijeg pudera kroz godine

Nešto kasnije, u viktorijanskom periodu, upotreba pudera kao maske je već izašla iz mode, i sama kraljica Viktorija je izjavila da bi trebao biti upotrebljavan isključivo od strane glumica i prostitutki. Šta ćete, Viktorija i sa mužem i devetero djece nije bila zadovoljna, pa je morala i ostale unesrećiti. Ili pak lakše prepoznati s kim je muž vara. Bilo kako bilo, od viktorijanskog perioda pa i do danas, značajno se smanjila količina pudera pri korištenju i počela se obraćati pažnja na neke druge kozmetičke proizvode.

Također, bitno je napomenuti da se godinama sve više nijansa pudera prilagođavala i približavala nijansi tena, budući da danas na tržištu postoji dosta proizvoda koji željeni efekat preplanule ili blijede puti mogu pružiti na jedan daleko bolji i suptilniji način. Tako da - nema izgovora za tamniji ili svjetliji puder (o odabiru prave nijanse govorim u nekom drugom dijelu).

klasičnan primjer upotrebe narandžastog i tamnog pudera + kako nekad popularni svjetliji puder izgleda u danas konvencijalnom makeupu

To bi bilo nešto ukratko o tome koja je funkcija pudera kao kozmetičkog proizvoda, kao i kratak osvrt na promjenu same upotrebe kroz historiju. Ja se nadam da vas nisam previše opteretila, a kao sneak peak vam navodim da ćemo se u narednom postu baviti različitim formulacijama pudera :)

10. siječnja 2014.

Favoriti 2013. godine

Već uobičajena rutina mene, kao i mnogih blogerica, jeste raditi godišnje favorite, nešto što je ove godine, čini mi se, posebno aktuelno jer gotovo svaka blogerica ima ovaj tip posta na svom blogu ovih dana, no ipak je to i za mene must have jer objedinjuje naj naj proizvode kojima sam toliko zadovoljna da sam se usudila uvrstiti ih u listu proizvoda  koje sam voljela gotovo pa 365 dana života. Sjećam se da su na Šminkerici imali običaj raditi ovakve postove, s tim što je to bilo svakih 6 mjeseci, pa su se zvali "favoriti polugodišta" i da mi je bilo zaista uživanje čitati ih. Bilo kako bilo, u nastavku slijedi popis onih proizvoda koje sam itekako voljela i koje namjeravam nastaviti koristiti, ili u slučaju da ih trenutno nemam jer sam ih potrošila, pa ih nisam mogla poslikati - ponovo kupiti.

Krenut ću s preparativom iz razloga što mi je tu najlakše izdvojiti favorite, budući  da proizvod mora da bude izuzetno dobar da bih ga ja uopće nastavila koristiti - nema šanse da ću kupiti hidratantnu kremu ako je mogu koristiti samo kad mi je lice u dobrom stanju, ili odstranjivač koji skida samo puder i sjenila, ali ne i tuš i maskaru.

 

Soft krema sa kozjim mlijekom - must have od proljeća 2013. pa nadalje. Krema koja me oduševila svojim djelovanjem, teksturom i time što mi pruža optimalnu količinu hidratacije - takvu da je ne trebam nanositi u 3+ sloja, a da ipak ne čini lice masnim i takvim da moram čekati cijelu vječnost da se bar malo upije pa da počnem nanositi puder.

Essence odstranjivač laka bez acetona (plavi, miris kokosa i papaje) - iako su se mnoge djevojke žalile da im ovaj odstranjivač isušuje kožu oko noktiju, za mene je ovo najbolji proizvod takve vrste kojeg sam probala. Okej, jedan od najboljih - drugi tip je odstranjivač  teglici sa spužvicom, no oni nisu baš trajni. Pored plave verzije koja miriše na kokos i papaju (iako ja ne osjetim ni jedno ni drugo), postoje još i ljubičasta i roza, koje imaju daleko gori miris (roza je navodno jagoda, no mene je natjerala na povraćanja). Odstranjuje i šljokice, tamne lakove, ne smrdi, jeftin je.... Mislim da sam potrošila bar 15 bočica prošle godine.

Vichy micelarna otopina - svi su poludjeli za micelarnim vodama, pa sam i ja morala isprobati bar jednu (teško žabu u vodu :D ). Iako sam je koristila nekih 3-4 mjeseca, najbolje mi je sredstvo za odstranivanje šminke. Skida sve u nekoliko poteza, ne isušuje kožu niti mi je čini bolesno masnom, a ima i prijatan miris (za razliku od Evelinove - fuj). Uprkos tome što sam je jako voljela 2013., neću je ponovo kupiti jer ima jeftinijih verzija koje su izašle na tržište krajem godine (L'Oreal, Mixa, uskoro i Garnier).

 

ESI Aloe Vera gel - moj vjerni saveznik kako u borbi protiv sitnih krvopija koje vladaju tokom ljeta, tako i protiv isušenih i iziritiranih dijelova kože.

Iii, sad kreće i dekorativa....

 

Rimmel Match Perfection - puder kojeg koristim od polovice augusta. Najbolji puder nešto tečnije i hidratantne teksture i dewy finiša. Ono što, kao i uvijek, stvara problem jesu nijanse u našim drogerijama, pa drugu bočicu naručujem s Asosa.

 

Max Factor Face Finity - iako se nismo slagali u zimskim mjesecima, FF mi je uvijek bio pri ruci na proljeće i ljeto. Jedan je od onih pudera koji uprskos tečnoj teksturi pružaju dobro prekrivanje i mat dugotrajan finiš. Bonus je SPF20, zbog čega sam ga i dodatno voljela. Jedini minus je što možda i nije za suhu kožu, te opet - nijanse.

 

Buy In Coins ravno rezani mini kabuki - iako sam ga tek pred kraj godine zamijenila kistom jednake funkcije i efikasnosti, ovaj mališa mi je bio omiljeni kist za nanošenje pudera, kao i omiljeni kist uopće. Kupljen je za smiješnu cijenu, dokaz je kako dobro ne mora biti skupo. Super je za nositi u neseseru, a puder nanosi - savršeno.

 

Artdeco kamuflaža - prekriva sve, od podočnjaka (za koje je i mrvicu teža) do onih ružnih potkožnih, ogromnih, crvenih, natečenih bubuljica. Trenutno je sniženje u cm-u na Artdeco proizvode, pa vam savjetujem da barem isprobate ovaj i više nego odličan korektor. 

 

Essence Stay All Day korektor - da se malo odmorim od Bourjos Healthy Mixa, koristila sam SAD korektor koji nije dugotrajan kao što Essence nalaže, ali jako dobro pokriva i ne ističe suhe dijelove kao Bourjois. Isto tako dobro funkcionira kao highlighter jer ima divnu kremastu teksturu koja se lako razmazuje. Mislim da ću se ipak ponovo prebaciti na Bourjos jer sam tek sad počela primjećivati koliko su mi kritični podočnjaci i da sve svjetlije što ne prekriva dobro samo završi sivkastim izgledom ispod očiju.


Manhattan Tender Touch Fresh Peach rumenilo - rumenilo koje sam najviše koristila i iskoristila, tako da uskoro moram po nove zalihe. Divna nijansa koja ne izgleda ciglasto na licu, nije mat, ali se uprkos tome nevjerovatno ravnomjerno nanosi i licu daje najljepši sjaj..... Nijansa i sjaj zajedno čine da izgledam jedno 3 puta više naspavano nego što zaista jesam :)

 

Make Up Academy Undressed paleta - paleta za kojom su svi poludjelijer je kopija famozne UD Naked. Vjerujem da je Naked puno bolja u pogledu trušenja (odnosno, netrušenja?) i postojanosti, no uprkos tome mi je Undressed bila go-to paleta prošle godine. Najviše je stradao prvi red, kako i vidite,

 

Mat sjenila Flormar, Catrice, Golden Rose - trio fantastiko baznih nijansi koje sam upotrebljavala na obrvama i očima i koje su must have za bilo koga ko zna nanositi sjenila :)

  

Golden Rose Volume tuš - pojma nemam zašto je nazvan "volume" jer me to više asocira na maskaru, ali to nije ni bitno jer sam ga koristila gotovo pa cijele godine dok ga u posljednjim danima nisam zamijenila novim GR tušem (Cat's Eyes). Potrošila sam barem 3 bočice od kako sam ga počela koristiti.

Maybelline Master Drama crna olovka - hands down, najpostojanija i najpigmentiranija crna olovka za oči. Ukoliko ste u potrazi za pomenutom, ne tražite dalje. I košta nekih sitnih 6 KM.

Catrice "podizač obrva"- kupljen u LE čija su tematika bile 40-e. Ja ga ipak koristim u sasvim drugu svrhu, a to je vizuelno povećanje očiju nanošenjem ove olovke u unutrašnji dio kapka. Iako nije potpuno neutralna da bi se mogla koristiti za neke dramatičnije lookove koji ne zahtjevaju crnu olovku, itekako je idealna za neki jednostavan crni tuš+netralna sjenila look.

 

Rimmel olovke za obrve - najbolje olovke za  obrve ikad. Barem za brinete i crnokose. Savršena tekstura, odgovarajuće nijanse i niska cijena.  Bonus je to što si ovim olovkama sredim obrve za tili čas, a da ne izgledaju kao loš permament.

 

Classics 3D Lash Defined maskara - najsavršenija maskara ikad za moje i više nego jadne trepuške. Ekvivalent joj je Golden Rose 3D Fantastic Lash maskara, pa uzmite i nju ako vam je više dostupna.


Što se ruževa tiče, imala sam nekoliko u stalnoj postavi.

Golden Rose Ultra Rich Color 53 - linija čija mi je formula mrvicu bolja od klasičnih Golden Rose ruževa. Nijansa je ovdje ono što je najbolje, jer se radi o pravoj boji mesa, idealnoj za bilo kakav nenametljiv look.

Farmasi True Color 20 - imala sam prilike isprobati još nijansi iz True Color linije koju jako volim zbog visoke pigmentacije i mazivosti, ali 20 mi je među favoritima. Radi se o nude nijansi koja ima idealan balans pink i bež podtona.

Artdeco Dita Von Teese 507 Bon Bon - istinska narandžasta nijansa mat finiša. Još mi samo treba odgovarajuća olovka za usne.

Avon Plump Pout Chilli - savršena formulacija i nijansa, moj omiljeni crveni ruž.

NYX Merlot - najkorišteniji  ruž u periodu jesen/zima. Idealan nosivi tamni ruž savršene formule - najdraža pored Avonove Plump Pout linije.


Prošle godine sam voljela i više nego prihvatljiv broj lakova, preko krem do šljokičastih, od neutralnih do vrištećih, no dvije linije koje su mi obilježila godinu jesu Golden Rose Jolly Jewels i Holiday. Prvu sam počela skupljati sa nijansom 115, koja je identična China Glaze It's Trap-eeze!, a zatim su uslijedile i ostale. Holiday sam otkrila na jesen, kad su svi poludjeli za pjeskastim lakićima (pogotovo OPIevim) i skupila već 6 nijansi (mada su na slici samo 3 moje omiljene). JJ su izuzetno zabavni, šareni, šljokičasti, fensi (:D), a Holidayci se već ističu kako izuzetno lijepim nijansama, tako i lakoćom nanošenja, brzinom sušenja i trajnosti. Uskoro stiže i Galaxy linija iz Golden Rosa za koju već predviđam da ću skupiti barem polovičan dio :)

To je to što se tiče proizvoda koje sam voljela prošle godine. Ono što sam vas još željela obavijestiti jeste da uskoro na blogu započinjem seriju postova o puderima. Znam da se tu radi maltene o otkrivanju tople vode, no smatram da je na ovom blogu baš potrebno objediniti informacije tog tipa. I ne znate sa koliko sam se, od kako sam počela raditi katalošku prodaju, mitova o šminkanju suočila, kao i tome da mnoge žene još uvijek koriste dosta tamniji ili puder koji uopće nije za odgovarajući tip kože. Već počinjem pisati :)

Puse :*


3. siječnja 2014.

Sretna nova 2014. + praznične manikure

Sa zakašnjenjem vam i službeno blogerski želim sretnu novu 2014. - što bi ustaljeno rekli, da budete živi, zdravi, sretni i da vam se sve želje ostvare.


Ja vam još želim i da budete lijepi, pametni, našminkani, da ne gubite sjajila u torbi, da ne razbijete nijedan lak ili parfem o pod, da nikad ne promašite nijansu pudera, da vam LE proizvodi nikad ne budu rasprodani i uvijek na dohvatu.

I sretna nova sezona Sherlocka, naravno :)

Prošla godina je, kako mi se čini i za sve nas, bila pomalo crno-bijela na momente, puna uspona i padova. Doslovno. Zbog razloga koje sam iznijela u ovom postu, zaustavila sam blog i pisanje istog, a jesen prošle godine je obilježila moja odluka da se vratim u blogosferu.

Također je osnovana BBB zajednica, preko koje sam upoznala neke divne ljude, među kojima ističem Jasminu i .

Nešto malo kasnije sam počela prvi put raditi u kataloškoj prodaji, i zaposlila se u Farmasi BiH kompaniji, zahvaljujući kojoj sam pristvovala različitim promocijama i opet došla u kontakt sa različitim osobama i uspostavila nova prijateljstva - yep, imenjakinjo, mislim na tebe :)

Također je pokrenut i jedan novi blog projekat nazvan Matching Manicures, u kojem sam učestvovala tek jedanput (link), no pomno sam pratila druge blogokolegice i radovala se zajedničkoj realizaciji projekta.

O planovima i odlukama za ovu godinu neću previše govoriti jer se mijenjaju svakog dana, no samo ću vam reći da planiram nastaviti aktivno bloganje i početi sa tutorialima, tako da očekujte štošta :)

Za kraj posta vam donosim i tri praznične, šljokičaste, nadžidžane manikure koje sam nosila ovih dana i nisam stigla poslikati više primjeraka:






Iiii, sad mi pričajte, kako ste se poveli za proslavu Nove i kako ste bile našminkane? :)