5. lipnja 2011.

Burn Book: Make up pogreške.

Svakodnevno smo svjedoci osoba koje make up, nažalost, ne shvataju kao nešto što je namijenjeno da bi se naglasila prirodna ljepota, već misle da je to sredstvo za prekrivanje lice i potpuno mijenjanje izgleda. U toj namjeri često zabrljaju i jedini rezultat je silovanje prolaznikovih očnih organa i gnušanje istih.


U čemu je zapravo problem?


1. Kao što sam već navela, djevojke žele prikriti svoju prirodnu ljepotu. Korijen problema jeste nedostatak samopouzdanja.  Prvo morate naučiti voljeti sebe onakvi kakvi jeste, bez trunke šminke, pa tek onda zavoljeti kozmetiku i naučiti je upotrebljavati za ono za šta je zapravo namijenjena.


2. Neznanje. Kao i u ostalim situacijama u životu, neinformiranost ili neobrazovanje je glavni problem. Razumijem da postoji tona početnica u svijetu kozmetike koje ne znaju odabrati pravu nijansu pudera, ili pak ne blendaju sjenila. Meni je bila potrebna godina dana da pronađem nijansu pudera koja mi odgovara i ne izgleda prenarandžasto. Ali to nije razlog da nosim isti u tri - četiri puta tamnijoj nijansi -.-'


3. Dolazimo do dijela koji me je podstakao da napišem današnji članak. Treći razlog mnogih i najčešćih make up pogreški jeste, ništa drugo do, zatupljen mozak bez trunke pameti ili pogrešna dioptrija naočala. Kada neko pogriješi nijansu pudera zbog neonskog svijetla u drogeriji ili brzinske kupnje, to je sasvim razumljivo. Ali kada djevojka nanese nijansu pudera koja bi odgovarala jedino crnkinji ili pak previše preplanuloj djevojci, a vrat i ruke su joj očito bijeli, i još  kad je upitate zašto je to uradila vam odgovori sa "Ma joj, meni se ova boja jako sviđa" ili "Sad je u modi tamnija koža" , dođe mi da joj zveknem šamarčinu. Kada djevojku majka priroda nije obdarila sa definiranim ili malčice debljim obrvama, ili joj je pinceta bila previše vremena u ruci (kao meni), je jedno. Ali sasvim je drugo kad djevojka sa prelijepim obrvama ih potpuno očupa i još ih nacrta sa nedovoljno zašiljenom i tamnom olovkom. Takva zaslužuje električnu stolicu.


Eh, pa, krenimo. Ako ste početnica ili ste se prepoznale u jednom od gore navedenih primjera, utješite se da i najbolji griješe. Slijede slike poznatih zvijezda čiji su visažisti očito taj dan ustali na lijevu nogu, kao i ekstremnih primjera pretjerivanja u određenoj kategoriji.


Pretanke obrve.








Na prvoj slici možete vidjeti kako izgleda posljedica previše čupkanja. Na drugoj vidite posljedicu pokušaja popravljanja iste. A na trećoj, uradak za koji vam ne bih preporučila da pokušate rekreirati kod kuće, jer je noše na haute couture, gdje, budimo iskreni, 90 % makeupova i odjeće nije nosivo, niti je namijenjeno biti.


Pretaman/presvijetao puder.






I Diaz i Zita-Jones ne izgledaju nimalo dobro. Catrine izgleda puuuno starije, a Cameron kao da se pokušala maskirati u duha za noć vještica.


Više je više








Ovo su neki od primjera kako se ne treba šminkati. I naravno, vodite se pravilom "Manje je više", a ne suprotnim.


Make up "Više je više" može dati neke dobre rezultate, no i takav ne podrazumijeva kilogram pudera, sjajila ili maskare. Ključ je da kad kombinirate tamne nijanse na usnama i očima, ne blendate sjenila previše prema predjelu obrva, te podrudite se da nađete dobar mat ruž ili ako je već glossy, ne nanesete ga previše.


Evo nekih dobrih primjera:








Video tutorial za drugi look možete pogledati ovdje. Jessica je naglasila da  make up namjerno izgleda kao da ste nanijeli previše, te da nije nosiv za svaki dan. No primjetite da je tehnička izvedba savršena.


U svakom slučaju, ne želite izgledati ovako :




Presvijetao korektor ili previše illuminatora.


Savjet svih visažista jeste da korektor za podočnjake birate u jednoj nijansi svjetlijoj od važe kože, kako bi to područje posvijetlili i tako skrili podočnjake. Ali to nikako ne znači da birate korektor pet nijansi svjetliji.












Slijepljene trepavice.


U redu je ako nanesete malo više maskare nego inače i završite ovako:




Ali ako vam se maskara već sasušila ili ima malo rijeđu formulu, a vi je nanesete u 50 slojeva...E to nije u redu!






Neizblendano/Previše izblendano sjenilo.




Budimo realni. Pista je mjesto namjenjeno za ekstremne lookove, novitete, umjetničko izražavanje... Ali ulica to svakako nije.






Eto, drage moje, nadam se da ste vidjeli neke od primjera pogrešnog korištenja kozmetike i da ste barem nešto naučili. Ako vam to nije dovoljno, obucite se, izađite u grad i sličnih primjera nikad dosta :)

3 komentara:

  1. Bravo! Super clanak!
    Evo, ja na faksu imam curu koja redovito koristi puder 324340 puta tamnije nijanse od njezinog tena. Izgleda STRAVICNO. Naravno da ima hrpu cura koje to rade, ali ta mi zbilja upada u oko svakodnevno. :S

    OdgovoriIzbriši
  2. Tipičmne greške :D i zvijezdama se događaju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja bi rekla da mi je čak prihvatljivije vidjeti presvijetao puder nego pretaman... a ono što mi je baš fail, je kad vidim djevojku sa toliko pudera da jedostavno bode u oči... neki puta je manje zbilja više :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)