20. studenoga 2012.

Max Factor Face Finity puder - recenzija i swatchevi

Max Factor je nedavno lansirao novi puder na tržište, pa sam prije nekoliko sedmica iskoristila popust od 25% na svu dekorativnu kozmetiku u dm-u i, uprkos mojim prethodnim iskustvima sa MF puderima, no ponajviše zahvaljujući mnogobrojnim pozitivnim recenzijama različitih blogera, odabrala upravo Face Finity. Još jedan razlog što sam se odlučila na kupovinu ovog pudera (uprkos tome što imam dvije BB kreme i 3 pudera koja aktivno koristim) jeste taj što mi je Bourjois Flower Perfection već počeo postajati težak i previše gust za moju kožu koja postaje sve suhlja kako temperature padaju.

Max Factor za Face Finity kaže sljedeće:


"Novi puder iz Max Factora je kombinacija tri proizvoda: tečnog pudera, toniranog korektora i kompaktnog pudera.

Iz Max Factora dolazi nova bočica pudera kao odgovor na potrebe moderne žene i zahtjeve njenog dinamičnog stila života. Facefinity All Day Flawless 3-u-1 objedinjuje tečni puder s dodatkom seruma, korektor u toniranim niajnsama te kompaktni puder kojim se postiže prozračan i ujednačen finiš. Glatko se nanosi na kožu zahvaljujući upotrebi nove flexi-hold tehnologije, koja kreira laganu teksturu na koži, bez zatvaranja pora..
Formula sadrži posebne mikro kokrektore koji djeluju kao mali mehanizmi, opiru se vanjskim utjecajima poput prekomjerne izloženosti toploti, znoju a imaju i ulogu sprečavanja prekomjernog sjaja tena."

Dakle, trebao bi djelovati kao 3u1 proizvod, što i jeste njegova glavna karakteristika. Također sadrži i SPF 20. Budući da obavezno koristim i korektor i tekući puder i puder u kamenu, a ponekad i bazu/primer u obliku hidratantnog gela ili seruma za kožu, nastavljam s rutinom - uprkos obećanjima, smatram da bubuljice koje su rezultat upalnog procesa kože može prekriti samo gušći korektor sa velikom moći pokrivanja ili pak podočnjake tekući korektor lagane teksture i dewy finisha.

Krenimo od ambalaže - prozirna staklena bočica sa plastičnim poklopcem, te crnom pumpicom sa zlatnim detaljem. Elegantno, klasično i jako mi se dopada što su se odlučili vratiti ovom tipu ambalaže nakon tubica ili neprozirnih plastičnih bočica. Još jedan detalj koji mi se sviđa jeste taj što pumpicu morate okrenuti do određenog nivoa kako bi mogla dozirati puder, te je tako spriječeno doziranje viška proizvoda. Količina koju dobijete je 30 ml.
Face Finity dolazi u pet nijansi (na inostranom tržištu broj je, naravno, veći), od kojih su većina neutralne, te podton varira od nijanse do nijanse. Najsvijetlija je 47 Nude, no kako mi je ipak preneutralna i na mojem žućkastom podtonu djeluje hladno, odabrala sam iduću nijansu, 55 Beige, koja je na istom nivou što se tiče toga koliko je svijetla, no ipak je toplija i više odgovara mojem tonu kože. Tamnije nijanse su toplije i imaju više zlaćanog tona u sebi.

Cijena FF-a iznosi 24,95 KM u cm-u i 27,95 KM u dm-u, ali vjerujem da je to bila početna cijena, jer je cijena u dm-u u trenutku kada sam ja obavljala kupovinu iznosila 24,95 KM.

Tekstura samog pudera je srednje gusta, kremasta je dovoljno kako se puder ne bi prelijevao po koži kada ga nanesete na podlakticu ili dlan, no ipak je tečna dovoljno da ne biste imali problema s blendanjem i ravnomjernim nanošenjem. Po gustoći, podsjeća me na Bourjois Healthy Mix i Artdeco Hydra Silk pudere.

Nanošenje je jako jednostavno, upravo zbog teksture i pokrivenosti. Funkcioniše i sa spužvicom, pljosnatim kistom, ravno rezanim sintetičkim kistom, pa čak i sa prstima, što je rijetkost kod pudera nešto rijeđe teksture. Ja ga pak najviše volim nanositi ravno rezanim kabukijem, no za "no make up" look nanosim ga spužvicom (iako zahtijeva veću količinu proizvoda) jer se upija u kožu i izgleda jako prirodno, kao da ne nosite puder uopće.

Pokrivenost je srednja prema visokoj, a u zavisnosti od toga kakav efekat na licu želite ili u kakvom vam je stanju koža, možete je bez problema nadograditi. Čitala sam na blogovima da djevojke nanose i po tri sloja, pošto je puder stvarno lagan i tekući, i mogu reći da je to moguće bez ikakvih problema sa licem koje izgleda kao da ste ga stavili u vreću brašna :D Sa prvim slojem se ujednačava ton i pigmentacija, sa drugim prekrivaju veće oblasti crvenila, a sa trećim bubuljice i podočnjaci. Ja ga pak volim nanositi u jednom bogatijem sloju i zatim nanijeti dodatnu količinu na područja brade i obraza, koja su mi skoro pa uvijek najkritičnija.
Efekat na licu se neće svidjeti svima. Kao što sam rekla, zavisi i od načina nanošenja i od broja slojeva koje nanesete. U svakom slučaju, daje dosta prirodan i mat završetak. Bitno je napomenuti da ne oksidira niti zateže lice, što mi se znalo dešavati sa ostalim MF puderima, već je veoma ugodan za nošenje i uopće ne osjetite da nosite puder. Ono što se meni lično ne sviđa jeste upravo mat finish koji dajem jer sam tražila puder sa dewy završetkom (i opet nisam odabrala Healthy Mix), no pretpostavljam da su za to zaslužni mikro korektori kao jedan od bitnijih sastojaka čija je uloga opiranje vanjskim uticajima i borba protiv prekomjernog lučenja sebuma. Također, iako ne isušuje kožu, skuplja se na suhim dijelovima oko nosa, npr., tako da vam ne preporučujem nanošenja većih količina na tim područjima.

Postojanost je dosta dobra, nosila sam ga nekoliko dana tokom većih vremenskih perioda i izdržao je bez problema i nije se "skupio" među borama ili konturama lica.

Ono što još moram prokomentarisati jeste 3 u 1 učinak kojeg Face Finity obećava. Naime, puder bi trebao funkcionirati kao primer/baza, puder i korektor, a pošto sadrži mikro korektore, kao i puder u kamenu. Kako od baze očekujem da, osim što produži postojanost pudera, i zagladi lice, taj dio FF i nije baš ispunio. Uistinu, postjanost jeste na zavidnom nivou, no neki puderi poput Catrice Photo Finish-a puno više doprinose glatkom završetku i osjećaju dok ga nosite. Funkciju pudera, dakako, obavlja jako dobro, a što se tiče korektora, taj efekat možete postići gotovo sa svakim puderom tako što ćete ga kistom nanijeti u dodatnoj količini na kritična područja, no ja ipak volim klasične korektore. Mikro korektori obavljaju svoj posao, pa tako često ne nosim puder u kamenu ili prahu preko FF-a, jer se puder ne preslikava na odjeću niti ostavljha "gnjecav" završetak kao kod gušćih ili teskturom bogatijih pudera. 
swatch njanse 55 Beige
+elegantna i praktična ambalaža koja je prozirna i možete vidjeti koliko vam je pudera ostalo, te omogućava doziranje željene količine
+niti prerijetka i tekuća niti pregusta i teška tekstura
+pokrivanje koje je jako dobro i nadogradivo
+jako prirodan izgled na licu
+moguće nanošenje više slojeva bez neprirodnog i "zacementiranog" izgleda
+ne začepljava pore
+ne skuplja se u malim borama i pregibima
+lagan osjećaj na licu tokom nošenja
+SPF 20
+kontroliranje sjaja
+upija se brzo i ne preslikava na odjeću
+lako se blenda u kožu
+ne oksidira

-skoro pa potpuno mat završetak
-ističe suhe dijelove 
-potrebna je veća količina jer se brzo upija i nema gustu teksturu
-zbog SPF-a nije pogodan za fotografisanje
-breskvasti tonovi u svjetlijim nijansama

Da sumiram: prihvatljiva cijena, dobra ambalaža i nijanse (u odnosu na ostale MF pudere), ne oksidira, matira, postojan je, lagan i nadogradive prekrivenosti. Face Finity je, iako ne ono što sam tražila, jako dobar puder. Odgovarat će većini tipova kože, i mislim da bi čak mogao funkcionisati i na jako masnoj i jako suhoj koži, naravno, uz pomoć dobrog matirajućeg pudera ili jako hidratantne kreme. Definitvno jedan od najboljih, ako ne i najbolji Max Factor puder kojeg defitivno preporučujem.


Jeste li isprobale Face Finity puder? Kako vas se dojmio? Kakva iskustva imate sa Max Factor puderima uopće?

Broj komentara: 19:

  1. Meni je MF godinama na crnoj listi, tako da cu ovo preskociti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobila sam par testera u nijansi 75 i oduševio me nakon što sam ga isprobala. Nažalost ta nijansa mi je bila pretamna za zimu pa sam posegnula za 55icom..Ta mi je opet bila premalo žuta tako da sam ga morala proslijediti dalje...A baš sam se nabrijala...

    OdgovoriIzbriši
  3. Imam ga i ja prilicno sam zadovoljna.

    xoxo

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam isprobala tester ovog pudera i nije mi se svidio...prekrivanje je odlično ali taj mat efekt koji ostaje je prestrašan a ja još imam mješovitu/masnu kožu-zateže, isušuje...ma ne volim pisati negativno o bilo kojem kozmetičkom brendu ili proizvodu pa ću preskočiti par riječi ali uglavnom, niti malo mi se nije svidio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš čudno, budući da ti je takav tip kože, ali opet, sve zavisi od lica do lica i od osobe do osobe.

      Izbriši
  5. Imam dva MF pudera koji samo prasinu skupljaju, uzasni su, Bas sam dosta pozitivnih stvari cula o ovom, mada cini mi se da i je i najsvjtlija nijansa tamna i imam suhu kozu tako da nista od njega :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije toliko tamna, ali ima hladni podton, tako da sam ja pobjegla od nje k'o bez glave :D

      Izbriši
  6. razmisljala sam da ga kupim, ali prema recenzijama nisam 100% sigurna da bi mi se svideo... medjutim, poslednjih par nedelja odkad sam otkrila catrice photo finish, uopste ne razmisljam o drugim t. puderima, to jest, dok me neki dovoljno ne zaintrigira :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uff, taj je fenomenalan, nažalost malo mi taman, ali ako ti odgovara, nemoj uzimati ovaj, dosta je drukčiji i ni nalik na PF.

      Izbriši
  7. A meni oksidira :O kad ga tek stavim izgleda nekako narandžasto i kroz 20ak minuta se stapa sa kožom i posvijetli ... ja mora da sam pukla :D i da,isušuje :( al odličan puder,toliko da čekam džeparac da napravim zalihe jer imam još jedan kupončić u DMu pa ću ga iskoristiti na MF .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jao iskustava, k'o nebo i zemlja :D I meni malčice isušuje, ali stavim dosta bogatiju hidratantnu kremu kao i sa svakim puderom koji nije dewy, i onda nemam nikakvih problema.

      Izbriši
    2. Skoro pa sam zaboravila :D

      http://majolinacity.blogspot.com/2012/11/prvimali-giveaway.html

      Izbriši
  8. mogla bih ga probati, iskreno super mi zvući za svako dnevno nanošenje

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)