28. rujna 2013.

Omiljeni YouTuberi

Prije nekoliko godina sam na Šminkerici pročitala seriju članaka o njihovim omiljenim YouTube beauty guruima, a primjetila sam da se u posljednje vrijeme trend takvih i sličnih članaka povećao. Oklijevala sam ga i ja napisati iz razloga što sam valjda dugo, dugo vremena pratila tek ponekoliko YT kanala koje i svi ostali i za koje su već i ptice na grani znale. Ali sam zato u proteklih pola godine-godinu znatno proširila moj broj pretplata na YT-u koje su rezultirale mnogim novootkrivenim talentima koji su me naprosto oduševili i koje vam i ja danas preporučujem ako već niste čuli za njih ili želite pogledati pokoji novi kanal.


Počet ću sa onim klasičnim, reda radi, čisto da su tu :)

Pixiwoo - sestre Samantha i Nicola koje su, uvjerena sam, prve koju su počeli pratiti svi koji su se upustili u beauty zajednicu na YouTube. Prvobitno su radile isključivo makeup tutoriale, no vremenom su počele uvoditi i videe tipa favorita, tutoriala za kosu/frizure, najbolje proizvode određene kateogrije, OOTD, makeup na modelima, itd. i uprkos tome nisu smanjile broj tutoriala, što je rijetkost. Kod njih mi se najviše sviđaju Samini fantasy makeup tutoriali, ali ni celebrity makeup-ovi mi nisu ništa manje dragi i čini mi se da su po njima i najpoznatije.


Wayne Goss - najpoznatiji muški YT guru i profesionalni MUA najpoznatiji po svojim kraćim videima u kojima daje itekako efikasne savjete kojih se inače ne bi sjetili i nisu u kategoriji onih starih i dosadnih tipa "koristite toniranu kremu ako ste mlađi" ili "oči naglasite, ali ne i usne". I, naravno, migom na kraju svakog videa :) Iako je dužeg staža na YT-u, moram priznati da ga nisam tako revmnosno pratila prije. Radi i makeup tutoriale, kako na sebi, tako i na modelima, a ono što mi se kod njega dopada jeste što kod makeupa naviše gleda strukturu i oblik lica, nosa, oka, a ne boju oči ili tena. Recenzije su mu sažete i bez previše okolišanja, i bez obzira recenzira li proizvod od 5 ili 150 dolara, uvijek kaže iskreno mišljenje.


Lisa Edridge - ah, Lisa. Celebrity MUA među guruima. Radi za mnoge poznate časopise i sa celebrityima poput Kate Winslet, Katy Perry, Care Delevigne, Eve Green itd. Videi su joj detaljni, poučni i stručni. Izvanredna žena koja tako i radi i izgleda.


NikkieTutorials - da ne pratim nekolicinu drugih jednako odličnih djevojaka, rekla bih da mi je ona najomiljenija osoba na YT-u. Pratim je najmanje 2,5 godine. Među najmlađim je osobama u YT beauty zajednici. I ona radi OOTD, haul i favorite, no ne zapostavlja makeup tutoriale i raznovrsnost kad je o istima riječ. Uprkos tome što je plavuša plavih očiju i svijetlog tena ne slijedi dobro poznate savjete o isključivo nježnim i svijetlim tonovima koji bi se  trebali primjenjivati kad je riječ o takvoj kombinaciji. Volim to i što je zabavna i vješta što se različitih tehnika aplikacije tiče. Vodi i svoj blog na kojem objavljuje recenzije, a redovno je pratim i na Twitteru.



Makeup By Leina - intenzivnije je pratim od kada je promijenila kameru i povećala kvalitet videa. Super objašnjava probleme tamne kože i jako volim njen način konturiranja i brončane i shimmeraste makeup-ove.


Petra Kozina - YT guru porijeklom iz Slovenije koju sam otkrila na Facebooku. Ima izvrsnu strukturu kosti lica i odlično radi dramatične makeup-ove sa naslovnica. Snima videe i na engleskom i na slovenskom, premda engleski prevladava. Posebno volim njene jesenske tutoriale jer ne zazire od ljubičastih, crvenih i bakarnih nijansi koje njenom tenu i plavim očima super pristaju.


TymeTheInfamous - vjerovatno da ćete se začuditi otkud ona ovdje budući da joj je način šminkanja potpuno drukčiji od onoga koji se smatra estetski prihvaćenim i pravilnim. Zbog jednostavnog razloga - ideje. Nikako mi ne leži njen stil oblačenja i aplikacije makeup-a jer ga smatram pretjerano kičastim, no Tyme zaista ima super ideje kad je riječ o kombinacijama boja od kojih ne bježi, a inspirisala me da nosim više pink ruževa.


ThePrinceOfVanity- još jedan muški beauty guru, ovaj put mnogo mlađi od Gossa, sa tek 18 godina. Jako je simpatičan i ljubazan, a stil mu je sličan Tyme. Pratim ga ponajviše zbog recenzija i videa u kojem pokazuje dupliće za poznate proizvode.


LoveMelisaMichelle - isto tako netipična za mene, budući da beauty gurue uglavnom pratim radi makeup tutoriala. I LMM ih radi, no najviše mi se sviđaju njeni Get Ready With Me videi, a ono što od nje zaista možete naučiti jesu različiti načini konturiranja i njega masna kože. Često postavlja i recenzije drogerijskih proizvoda zajedno sa prvim utiscima.


Sokolum79 - prvi put sam ju otkrila nakon što je surađivala sa MisChevious aka Juliom Graf. Ima drukčiji stil od 99,9 % drugih YouTuberica i makeup, kao i tehnike istog koje su joj posebne, no za moj ukus pretjerane. Stalno mijenja frizure i boju kose, a osim toga, eksperimentiše i sa različitim bojama i u makeupu, zbog čega je najviše pratim.


Sharon Farrell - oduševljenje! Otkrila sam je prije nekoliko dana i mislim da činjenica da se progurala u top listu mojih najdražih gurua u tako kratko vrijeme dovoljno govori o njoj. Kao i Nikkie i Petra, ima nezgodnu kombinaciju svjetlog tena i plavih očiju, a uz to je i riđokosa, ali ne bježi niti od jednog tipa makeupa. Jako volim njene tehnike i raznovrsnost, posebno kod neutralnog i makeupa za vjenčanja.


Sarah Victor - počela sam je pratiiti prije mjesec-dva na preporuku Nikkie. Sarah je jako dugo vremena na YT-u, a razlog toga što je relativno nepoznata je vjerovatno nedostatak marketinga s njene strane. Za razliku od mnogih djevojaka tako dugog staža na YT-u, nije izgubila na kvaliteti i novim idejama. Sjajna je za ljude sa spuštenim kapcima, jer i sama ima takve, a ipak se ne drži jednog načina šminkanja.


Lauren Curtis - koju volim zvati girly girl :) Potamnjiva ten, ima platinastu kosu, voli šljokice, bronzer i pink ruževe i sjajila, a ipak uspijeva ne izgledati "jeftino" i kičasto. Uglavnom radi neutralne makeup-ove, no nađe se tu i pokoji smokey eyes sa odličnom tehnikom i savjetima.


To su bile moje omiljene osobe iz YouTube beauty zajednice. U komentarima mi recite koje vloggere i gurue vi volite i ostavite preporuke :)

Broj komentara: 12:

  1. Bas mi se svidja post i razmisljala sam ranije da nesto slicno uradm. Pratim 90% youtube-rica sa liste, mada ove ustaljene Pixewoo, Goss, LisaE i slicne ne treba ni komentarisati, mislim da ih svi zivi prate :-) Meni je sokolum79 fenomenalna i pravi artist. Definitivno nije za svaciji ukus, ali meni licno jedna od drazih :) Ako ti se dopada Lauren, mogla bi ti se svidjeti i ona http://www.youtube.com/user/saturdaynightsalrite, mislim da su cak i drugarice :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pratim i nju, ali je nisam navela jer mi ne paše njen makeup baš :)

      Izbriši
  2. Obožavam Sokolum79, njenu frizuru i boje kose :D Fina je lista, sad imam šta gledati i istraživati večeras ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlican izbor,a ja bi dodala jos ChloeMorello koja takodje ima divne tutorijale i Essiebutton jer jako volim njene recenzije :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Chloe isto volim, a Essie očima ne mogu vidjeti, bez ikakvog konkretnog razloga :)

      Izbriši
  4. e ovako. idemo u istu skolu, pratim te vec 2 godine, ne znam sta vise da ti kazem osim da si mi uzor. svida mi se tvoj nacin sminkanja, recenzije... samo tako nastavi :)

    OdgovoriIzbriši
  5. meni su najbolje Chloe Morello, Lauren Curtis, Shannon (Shaaanxo), AndreasChoice i Dulce Candy :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Više manje nam je popis isti ... za ovu Slovenku Petru nisam znala, sviđa mi se ;).

    OdgovoriIzbriši
  7. Definitivno ti preporučujem DulceCandy i missglamorazzi. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jos bih dodala Andreaschoice i Makeup by Camila :) a Lisa je savrsena!

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)