19. veljače 2012.

Dvije-tri o tuševima...

Dakle, Erna, slobodno sad možeš skakati tri metra u zrak jer sam konačno pronašla sat svog slobodnog vremena u rokovniku koji je prenatrpan mojim obavezama da ništa ne radim ne radeći ništa, te napišem nekoliko riječi (iako, poznajući sebe, to će biti nekoliko podugih pasusa) o nečemu što je neizostavni dio moje torbice, kolekcije, torbe, kako god. I naravno, i vi ostale koje u tuš gledaju kao tele u šarena vrata ili kokoška u pećnicu, kao i one kojima ove situacije nisu poznate (mrzim vas :)) su dobrodošle da zavire.

Doba ugljeno crne linije duž trepavica seže još u davno egipćansko vrijeme. Čak i ako niste pazili na časovima historije, morate se sjećati legendarne Elizabeth Taylor u ulozi Kleopatre - savršeno precizna i crna linija i na gornjem i na donjem kapku, zajedno sa bogatim tirkiznim i zlatnim tonovima izrađivanim od poludragog kamenja. Tada se koristio ugljeni prah, koji danas znamo pod imenom "kohl" i koji se i dalje prodaje i u vidu olovki za oči i samoprozvanog tuša u prahu. Dokaz kako sve dobre stvari kad-tad završe, jer ni ja, a sumnjam ni vi, nismo nikad uspjele povući preciznu liniju olovkom za oči i izdržati cijeli dan bez provjervanja gornjeg kapka ili unutrašnjeg ugla oka.



No, bilo kako bilo, tuš je svoj comeback doživio još i 30-ih godina prošlog vijeka, a posebno popularan je postao 50-ih, kada su gotovo sve dame koje su iole držale do svog izgleda njime ocrtavali gornji kapak sa kratkom vijugom na samom kraju oka i kombinirale ga sa crvenim usnama, blijedim tenom i prirodnim, tamnim obrvama. Današnji vintage makeup 50-ih je doživio male modifikacije, ali tuš je ostao. I postao. I to mnogo popularniji nego što bismo mogle zamisliti. Danas se gotovo nijedan dramatičan look ne može nazvati  dovršenim ako mu nedostaje linija tušem (pa makar i ne bio crn). Svaka djevojka koja voli stavljati umjetne trepavice zna da one izgledaju prirodnije ako ih tušem "sjedinite" sa ostatkom oka. Svaki MUA Haute Couture revija ima barem milion formula i varijanti tuša u milijardu boja sa sobom. Svaka....ma shvatile ste.

No, opet, koliko god tuš laskao oku i činio ga mačkastim i zavodlijivim, mnoge djevojke bježe od njega (kao što rekoh, ko kokoška od kuhinje) i aplikacija istog im zadaje znojne ruke, škripanje zubi, cupkanje noge. Dobro, mini nervni slom. Jedan milimetar i....



Da, da, čak i ako ga nanosite godinama, ovo vam se i dan danas dešava. Ako ne, nešto nije u redu s vama. Ili ste robot ili transformer.

A da ne pričamo o formulama i aplikatorima i ostalim mukama koje tuš nosi. I ako sad mislite da ću iskočiti iz torte noseći veliki transparent koji kaže "Za sve postoji magično riješenje!", varate se. Ovaj drugi dio možda, ali magičan sigurno nije. Vrijeme, trud, strpljenje. I nekoliko savjeta da vam pomognu.

No, počnimo prvo sa  formulama. Do prije neko vrijeme za mene, a i za svijet, postojao je samo tekući tuš sa tankim kistićem (kojeg i sad koristim, iako sam probala različite formule i aplikatore). Onda su kompanije sa izgorovom da nam žele olakšati (aha, kako da ne) počele proizvoditi tuševe u kutijici, teglici, flomasteru i dodavati razne oblike aplikatora kao sprave za mučenje. 

1. Tekući tuš - klasičan oblik i formula, dolazi u tubi poput maskare sa kistićem, spužvastim ili čvrstim oštrim aplikatorom. 
2. Tuš u gelu iliti gel liner - guste teksture, uglavnom vodootporan, sklon brzom sušenju, najduže ostaje na kapku, moguće ga je koristiti i na unutrašnjem dijelu oka (waterlinu).
3. Kremasti tuš - najsličniji gel lineru, s time što je ovaj puno rijeđe, mekanije teksture i može se koristiti i kao kremasto sjenilo/baza za intenziviranje sjenila.
4. Tuš u prahu - kojeg ja i ne bih nazvala tušem, zapravo je praškasti oblik kohl olovke za oči, daje najprirodniji efekat i uglavnom se koristi umjesto crnog sjenila uz samu liniju trepavica.
5. Cake liner (ima li ko prijevod za ovo) - nisam ga viđala još kod nas, mislim da ga ima Illamasqua, uglavnom, kao sjenilo je, s tim što je super pigmentiran kad se aktivira sa vodom i suši se mat.
6. Tuš u flomasteru - kako sam ga samo mogla zaboraviti, biser kojeg nikad ne koristim, u biti je tekući tuš u  bezobrazno maloj količini upakovan u olovku sa čvrstim spužvastim aplikatorom; brzo se suši (ali ne na kapku, već ako ga ostavite otvorenim) i to jako brzo - dok trepnete - a Bogme se brzo i troši.

A kad već govorimo o vrstama i oblicima, da ne zaboravimo i aplikatore i kistiće.

1. Kistovi - uglavom su za gel i cake linere, ali niko vam ne brani da ih koristite i za tekuće, a opet ih ima u više varijacija:  
   a. tanki, uski, precizni;
   b. kosi, slični onima za obrve, ali uglavnom manji;
   c. hibrid kistića za usne, kratak i precizan.
 Naravno, pobrinite se da je kist kojim nanosite liner sintetički, inače - sreća u pranju i oživljavanju, a zatim u  poricanju, ljutnji, žaljenu i prihvaćanju činjenice da trebate novi.
2. Varijacije kod tekućih:
   a. tanki kistić - meni najdraži i najprecizniji, njime možete izvući šta god želite (osim lovu iz nečijeg džepa, ali mislim da je i to moguće ako ga ukombinujete sa crvenom haljinom i crnim pumpsicama);
   b. spužvasti - obično su tvrđi i zašiljeni kao kod flomastera, dragi su mi i idealni za nešto deblju i kraću liniju, ali tužna istina je da su obično mekani i ofucaju se nakon sedmicu dana;
   c. ove ne znam kako bih nazvala, nisu spužvasti, ali nisu ni od dlačica poput tankih kistića, uglavnom su neprecizni i ne volim ih nikako.
3. Olovka za oči - da, sve vam je u redu sa vidom i dobro ste pročitale, olovku za oči najviše volim koristiti kad su u pitanju gel lineri jer ih nanosim na waterline - samo umočite olovku u teglicu gel linera kao što biste to inače učinile sa kistićem.

Ako sam koji zaboravila, slobodno me ispravite i recite, bit će mi drago :)

Oni koji sam ja isprobala su gel lineri, tekući i u flomasteru. Ovaj zadnji ne koristim iz već navedenih razloga, a prva dva imam, redovno kupujem i koristim. Od kistića imam prva dva i draži mi je kosi jer gel linerom nikad ne izvlačim "krilo", kvačicu ili flick na vanjskom uglu. A od aplikatora sam isprobala sve i svi mogu dobro poslužiti i zadovoljiti vaše potrebe ako su kvalitetno i valjano izrađeni. Primjerice, ovaj 3. kojeg inače ne volim, kod Catrice tekućih je izuzetno dobar i precizan, a ovaj prvi je kod pojedinih užasan i dlake lete svuda (pa i do obrva).

E, kad ste otišli u dm/cm/Kozmo/Sephoru ili gdje već (nemojte u skupe parfimerije, tuš definitnvo nije stvar na koju se isplati davati 10+ € čak i ako ga koristite svakodnevno) i odabrali odgovarajući tuš, sad dolazimo do malo težeg dijela, aplikacije iliti nanošenja.



Nisam napravila tutorial, ovu sliku sam guglala, niti zbog toga smatram ovaj članak manje vrijednim; idite na Google ili YouTube i naći ćete barem 10 odličnih tutoriala o različitim tehnikama aplikacije. Još jedan ralog zbog kojeg to nisam napravila jeste  što ima barem 100 različitih načina nanošenja, oblika linije, redoslijeda itd. Svako samo treba naći onaj način koji mu odgovara. Ovaj gore je najosnovniji i najjednostavniji i pristaje većini oblika očiju. A kako uopće postići bilo kakvu uspješnu liniju?

1. Smirite se. Ako budete paničarili ili žurili, samo ćete sebi otežati situaciju. Ako imate 10 minuta vremena za cjelokupnan makeup tog dana, nanesite mnoštvo maskare, povucite tanku liniju olovkom, blendajte i fiksirajte crnim sjenilom. I ne očekujte da ćete, ako ste prije toga stavili tuš svega nekoliko puta, u 2 minute uspjeti povući savršeno preciznu i jednaku liniju na oba oka. 
2. Završite sve ostalo i ostavite maskaru i tuš za kraj. teško je dobro nanijeti sjenilo bez da uništite crnilo linije. Nemojte ga nanositi nakon maskare jer ćete imate prazninu između.
3. Popunite prostor između trepavica vodootpornom olovkom za oči.
4. Uzmite malo ogledalce, zabacite glavu i gledajte dole prema ogledalcetu. Najlakši način, vjerujte.
5. Ne zatvarajte oči i ne zatežite kapke! Želite savršenu crtu i kad otvorite oči, crtu koja nije identična konturi gornjeg kapka i nju nećete postići ako zatvorite oči i zategnete kapak - jedino ćete postići neravnu liniju koja ne liči ni na šta i rane bore.
6. Naslonite lakat na ravnu površinu - koliko god ispraksirani bili, ovo će vam umnogome pomoći.
7. Vježbajte! Ponavljanje je majka znanja. Nemojte kukati kako nikad nećete uspjeti ili samo se diviti i ulizivati nekome ko je u ovome uspješan i očekivati da vam treba milion ___ (umetnite valutu) novca i jedna noć za uspijeh. Sami se pokrenite, dignite dupe i uradite nešto samostalno i steknite pravo da sve o tome obavijestite i spamate (o ovom zadnjem sam se šalila, ne radite to nipošto - tanka je linija između ponosa i uobraženosti).

A ako ipak zabrljate, opet - smirite se. Plačem nećete ništa postići osim crnih tragova po obrazima i morat ćete ponoviti puder i korektor. Uzmite štapić za uši, namočite u malo količinu odstranjivača i počnite popravljati. I ne nervirajte se. 

Kako izbjeći nejednake linije i uspjeti ih ujednačiti na oba oka? Gledajte, posmatrajte, stvorite vlastiti obrazac i redoslijed i radite paralelno oba oka. Ja sam inače frik i perfekcionista za red i simetrije u svakom pogledu (slika ispod sve govori).


A kako ga nositi? Milion je načina. Uz crveni ruž, uz smokey eyes, uz glitter, uz au naturel lice i usne ili kako god želite. Čak možete eksperimentirati i kreirati vlastiti uzorak i graphic eyes (ne trebaju vam preskupi Dior šabloni) koji je vrlo popularan na revijama. Nemojte se ograničavati na oblik oka, već se poigrajte i nađite formu koja vam odgovarara - oslosnite se na instinkt, geometriju i sklad. Posmatrajte i razmišljajte, nemojte očekivati sve servirano na pladnju.



I najvažnije - tuš je univerzalan i pristaje svima, čak i ako utuvite sebi u glavu suprotno. Pristaje uz svaki oblik oka, svaki makeup, svaku situaciju, svaku boju očiju i tena. Smatrajte ga zahvalnim dodatkom koji će vam laskati, a ne noćnu moru o 100 kg više na vagi. I zapamtite - vi nosite šminku, ne ona vas.

Broj komentara: 29:

  1. Tuš je obavezni dio moje makeup rutine..isto kao i maskara. Malo ga rjeđe nosim na posao (iz meni totalno nepoznatog razloga o.O) ali u 90% slučajeva ga imam na kapcima!
    Ne volim debele i predugačke oblike. Najčećše je to 1,2,3 ili 10 slika na ovoj posljednjoj. Što jednostavnije to mi je bolje. A crveni karmin je neizostavan dio u večernjem terminu (kada izlazim bez dragog jer s njim nijedan ruž ne potraje :P )

    http://ladybug4sunflower.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja najčešće nosim tuš kao na 6. slici, najbolje mi pristaje obliku oka :)

      Izbriši
    2. ha! a ja mislila da su ovo tvoje oke na slici 1 u lijevom redu ili 5 u lijevom redu. Ne znam zašto sam to mislila ali me nekako podsjećalo na tvoje okice

      Izbriši
  2. Obavezno tuš uz svaki look :) ne mogu bez njega iako se u 99% slučaja posvađamo jer neće bit jednako na oba oka, a onih preostalih 1% je rijetkost :) prvo sam koristila obični tekući tuš, a sad sam prešla na gel liner i puno lakše mi je :D
    Super post! :))

    OdgovoriIzbriši
  3. ne postoji dan kad ne stavim gel ili liquid liner... ne mogu bez tog, jednostavna za svaki dan, deblja za izlaske...

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantastičan post! Jako kvalitetno napisan! :)
    Mislim da si pokrila bas sve bitno o tusevima i inim.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja bih se samo nadovezala na ovo što si rekla o eyelinerima u flomasteru - slažem se da se uglavbom brzo suše, i ja sam ih skoro otkrila, naručila par komada sa ELF-a, koji nicu čak dočekali ni drugo nanošenje (bukvalno!), i još par brandova, ali... slučajno sam našla linere u flomasteru u DM-u, njihova marka S-HE, imaju 4 nijanse, ljubičastu, teal, tamnoplavu i crnu, i PREDOBRI SU. Jaaako tečni, četkica je savršena, ja imam tamnoplavi i crni, i moram reći da us nešto najbolje što sam ikad probala. Koristim i gel linere, ali ovi mi više odgovaraju jer za svakodnevni look želim što tanju linijicu, čisto da naglasim korijen trepavica (a i imam deep set eyes, pa mi ne stoje deblje linije), i s ovim izvučem liniju u jednom potezu, bez greške.
    Po meni, jedina im je mana što ih ne prave i u vodootpornoj varijanti, ali opet, onda bi se vjerovatno brže sušili, pa...
    U svakom slučaju, kad svratiš u DM bar probaj tester na ruci, iznenadićeš se kako su tečni i kvalitetni. Btw, ja svoj imam već 4-5 mjeseci i još uvijek ne pokazuje znake sušenja ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potražit ću ljubičasti, hvala ti :) Ja ih nešto ne koristim jer dolazwe u maloj količini, a suše se jer se nekako uspiju otvoriti u čaši sa olovkama, morat ću ih odvojiti sa strane kad ih nabavim.

      Izbriši
  6. Jedno vrijeme nisam izlazila bez tusa na ocima pa sam ga podobro zapostavila sad mu se opet vracam nekada to sve super ispadne, a nekada bude kao na ovoj slici :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potpuno te razumijem, ovih dana ga i ja zapostavljam (kao i ostali makeup, ne da mi se :/)

      Izbriši
  7. Uhh hvala ti za ovaj post. Ja već dugo, dugo koristim tuš, ali i dan danas se dešava da pogriješim.... mada ja sam na sve spremna, a i sve se da popraviti, pa ne šizim puno oko toga :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne koristim tus ali odavno hocu da pocnem, probacu prvo tus u obliku flomastera, da se malo izvezbam. :))

    OdgovoriIzbriši
  9. hahahaha, tekst je FENOMENALAN! a evo i zasto:
    - toliko je duhovit da sam ga procitala u jedom dahu, iako je dosta dug
    - potpuno je sveobuhvatan
    - potpuno je koristan
    - inspirise me da cim pre krenem sa eksperimentima
    - ilustracije su tako osvezavajuce!
    Volim i kada izbunaris neku dzidzabidzu sa neta :) Nadam se da nas ocekuje jos ovakvih sjajnih 'prirucnika'!

    Da dam svoj doprinos clanku: cini mi se da nisi spomenula:
    1. konusni kajal kakv koriste u indiji (npr. sephora.com/browse/product.jhtml?id=P288822&shouldPaginate=true&categoryId=1132)
    2. dve vrste aplikatora za kohl u prahu (ili surmu :)) a to stapic (npr. sephora.com/browse/product.jhtml?id=P116908&shouldPaginate=true&categoryId=1132) i u novije vreme sundjercic (npr. essence i love glam – powder eyeliner & eyeshadow)

    Pozdrav i sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, potrudit ću se napisati nešto i o puderima uskoro. Na ovom blogu http://makeupmanija.blogspot.com/ imaš super post o bronzerima.

      Hvala na napomeni, taj štapićasti imaju i neki tekući, to je onaj neprecizni što sam govorila da ne znam kako ga opisati. Muka živa nanijeti tuš s njime kako treba. A taj konusni si mi dala pogrešan link, vjerovatno si mislila na onaj koji ima i Sleek (http://cosmetic-candy.com/wp-content/uploads/2010/04/sleek-kajal-kohl-eyeliner.jpg),on mi nekako više spada u olovke. Vidiš, mogla bh i o njima malo piskarati :)

      Izbriši
  10. puno mi se svidio ovaj post! pogotovo jer sam ja veliki pobornik tuša i crvenog ruža... jednom kad se cura/žena navikne nanosit tuš (a potrebne su god) čini čuda!
    ne znam sad jesam li ponosna ili uobražena, haha ...šalim se ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Slika 1 i 10, najcesce noseno na mojim kapcima... i naravno, legendarni Angie stil (http://thebeautystop.com/tip-stop-understated-eyeliner/), moj br. 1 svih stilova (za moje velike oke, tebi bi sigurno dobro stajao, takodjer)...

    OdgovoriIzbriši
  12. NAJDRAŽI MAKE-UP PROIZVOD DEFINITIVNO.. mislim da sam još sa 15 godina naučila stavljati tuš i sad mi treba minut da na oba oko stavim ..u pravu si sve je u praksi,ja godinama koristim tečni sa kistićem jer mi je s njim najlakše podesiti i oblik i debljinu linije.

    OdgovoriIzbriši
  13. Tus, je nesto najbolje, i samo treba puno vjezbe, i onda ga znas stavljat, a i ne treba biti bas identicno na oba oka, ako je tanka linija i ne vidi se.. ja uvijek stavljam tus ,,, =) =)

    OdgovoriIzbriši
  14. genijalan post koji serujem evo odma...

    OdgovoriIzbriši
  15. super post! Ja obozavam eyeliner ali stavljam ga jedino uvece, meni je ipak previse za dan, a izvlacim ga kao na drugoj slici, samo tanje :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)