3. studenoga 2013.

Tretman lica u No+Vello centru - moje iskustvo

Prije nešto više od dvije sedmice sam bila kontaktirana od strane No+Vello centra povodom suradnje između njihove kompanije i beauty blogova.

Ako još niste čuli za njih, evo ponekih informacija: No+Vello je lanac estetskih centara  koji posluje na međunarodnom nivou, a specijalizirao se i prvobitno postao poznat po tretmanu fotoepilacije kao inovativnoj metodi uklanjanja neželjenih dlačica. Vremenom su u popis usluga koje nude uvrstili i druge tretmane kao što su fotopodmlađivanje, izbjeljivanje zuba, redukcije celulita i sl. Trenutno su No+Vello centri raspoređeni u 16 zemalja.

O No+Vello centru sam prvi put čitala na Neirinom blogu, kada je pisala o fotoepilaciji i njenom iskustvu sa osobljem i uslugama u jednoj od No+Vello poslovnica, dok je nešto kasnije, zahvaljujući njoj, pokrenuta saradnja sa blogerima i imala sam prilike, također kod Neire, čitati o izbjeljivanju zuba sa LED tehnologijom.
Kada sam bila kontaktirana kao beauty bloger, ponuđena mi je mogućnost testiranja nove linije tretmana u No+Vello centrima, a radi se o facijalnim tretmanima lica. Moram priznati da sam bila pomalo skeptična, a najprije iz razloga što nisam znala što očekivati, kao i zbog toga što na blogu nisam imala prilike pisati o bilo čemu drugom do proizvoda iz domena dekorativne i preparativne kozmetike i recenziju tretmana sam odlagala neko vrijeme dok sam smislila kako pristupiti takvom tipu posta da ujedno, osim svojih utisaka o samom tretmanu, iznesem i utiske o ljubaznosti osoblja, samom centru, te odluci o daljoj preporuci tretmana.

Ovdje možete vidjeti popis različitih tretmana lica i vrsta istih, kao i informacije o tome kakav tačno utisak svaki od njih pruža i za kakvu je kožu namijenjen (kliknite na sliku za povećanje):



Cijeli tretman je bio obavljen na adresi No+Vellas centra u Kolodvorskoj 3B, manje od 100 metara udaljenom od bivše lokacije u Novom Sarajevu. Mislim da ga, zahvaljujući upadljivoj zelenoj boji koja prevladava i enterijom ne možete promašiti.

Ostale lokacije, zajedno sa brojevima telefona i e-mail adresama su navedene na oficijalnoj stranici nomasvello.ba, kao i oficijalnoj Facebook stranici No+Vello Fotoepilacija BiH. Napominjem da je web stranica trenutno u izradi, te da ćete nakon iste imati prilike pronaći sve informacije i odgovore na pitanja u vezi centra ili ponudi istog.

Prije nego počem sa iznošenjem mojeg iskustva, moram napomenuti da mi je ovo prvi put da sam radila bilo kakav tretman od strane stručnog lica. Čak sam se iznenadila kad sam pročitala popis novih usluga koje nude jer nisam imala apsolutno nikakvog znanja o takvoj vrsti tretmana -  misao o kozmetičkim tretmanima lica uvijek bila mi je ograničena na hemijske ili mehaničke pilinge, maske i masaže lica. To je bio jedan od razloga zašto sam ih uvijek zaobilazila - pomišljala sam da sve to mogu i sama kod kuće.
Ja sam odabrala kombinaciju čišćenja lica ultrazvučnim talasima i galvanskom energijom, te primjenu aloe vera maske. Obje metode su neagresivne i za razliku od uobičajenog mehaničkog čišćenja, na ovaj se način dolazi do dubljih slojeva kože iz kojih se izvlače nečistoće, a bitan elemanat jeste to što nema zatezanja niti crvenila nakon.


Nakon dolaska, prije svega slijedi savjetovanje i biranje odgovarajućeg tretmana. To je jako bitan dio jer, iako je primjena ultrazvučnih talasa i galvanskih struja potpuno bezbolna, može doći do kontraindikacija u određenim slučajevima, npr. ako imate ugrađen pacemaker, titanijumski šaraf u vilici, a relativne kontraindikacije se mogu javiti čak i ako nsoite ponešto od nakita - osjeti se peckanje (jer se radi ipak o primjeni struje, a metali su provodnici), ali može doći i do dosta opasnijih, apsolutnih kontraindikacija, kao što je prestanak rada pacemakera.


Nakon razgovora se prelazi na sam tretman koji se odvoja u zasebnim kabinama. U poslovnici u kojoj sam ja obavila tretman ih ima ukupno tri. Bitno je napomenuti i da po jednoj mušteriji ide jedna kabina, dakle, nema žurbe ako u centar dođe nova mušterija, a vi još niste završili sa tretmanom.

Na gornjoj slici možete vidjeti ambijent kabine na lijevoj strani, dok je na desnoj strani prikazan aparat za ultrazvuk i galvanske struje
Prvo je potrebno je na određeni dio tijela staviti gel koji služi kao provodnih ultrazvučnih talasa. Kod tretmana lica, gel se stavlja na gornji dio nadlaktice, na površinu od otprilike 2 cm2, te se oko tog dijela ruke stavlja trakica povezana sa samim aparatom. Napominjem da je potrebno prije tretmana odstraniti svu šminku sa predjela lica, kako bi se postiglo najučinkovitije djelovanje. Nije potrebno skidati šminku sa očiju ili usana.
Nakon odstranjivanja šminke i uključivanja aparata na određeni vremenski period, na čisto lice se stavlja fiziološki rastvor, također kao provodnik. Nije opasan ako dođe u kontakt sa očima, usnom ili nosnom šupljinom.


Samo čišćenje se obavlja ultrazvučnom špatulom, dio po dio lica. Pod odgovarajućim uglom se prelazi po dijelu lica na kojeg je tek nanesen fiziološki rastvor. Nakon što je površina cijelog lica tretirana, čišćenje se obavlja još jedanput
Primjena galvanske energije se također odvija putem ultrazvučne špatule. Za razliku od ultrazvučnih talasa, galvanske struje pri samom početku mrvicu više peckaju, ali to se nakon otprilike jedne minute normalizira, te je daljni tok tretmana isti kao i sa ultrazvukom.  
Oba tretmana traju otprilike po 10 minuta. U toku obavljanja istih sam dobila odgovor da nemam pretjeranih problema sa nečistoćama kože, te da su isti uglavnom fokusirani na područje T-zone.

Zanimalo me je kako se ova dva tretmana razlikuju, budući da se obavljaju na gotovo identičan način. Dobila sam odgovor da ultrazvučno čišćenje, između ostalog, dopušta da se svaki proizvod nanešen poslije bolje upije i dopre do dubljih dijelova kože, dok galvanska energija prodire do istih i vrši poboljšanje mikrocirkulacije. Osim ovih dejstava, oba čiste pore, komedogene, potiču sintezu kolagena i obnavljanje oštećenih ćelija i sl. Preporučuju se svakih 3-4 sedmice, dok je kod pušača taj period između tretmana smanjen na 2 sedmice, budući da im koža sadrži dosta više nečistoća.


Nakon dva kombinovana tretmana sljedi nanošenje maske sa aloe verom. I sama radim ovo s vremena na vrijeme od kada sam počela koristiti gel sa aloe verom i uviđati da stvarno djeluje na mojoj koži. Maska se zatim uvčvršćuje posebno izrađenom gazom i ostavlja da djeluje 15-ak minuta. Za to vrijeme možete čitati neki časopis ako ste ponijeli, ili kao ja, čavrljati sa prijateljicom koju sam povela sa sobom kao fotografa i kojoj se ovog puta zahvaljujem :)

Dok mi je ljubazna zdravstvena radnica obavljala tretman već su se na samoj špatuli mogle primjetiti nečistoće koje su "izletjele" pravo iz pora. Nakon tretmana UZ-om i galvanskom strujom nisam mogla osjetiti nikakvu promjenu kao što bi se, vjerujem, desilo nakon pilinga površine kože ili nekog sličnog tretmana. Nakon aloe vera maske sam jasno mogla osjetiti da mi je koža svježija, elastičnija i nije više zategnuta na neprijatan način. Nije bilo apsolutno nikakvog crvenila ili iritacije. 

Sljedećih nekoliko dana nisam dobila nikakvu negativnu reakciju u vidu zatezanja kože ili osipa. Primjetila sam da mi je ljuštenje određenih dijelova smanjeno zahvaljujući aloe vera maski koju sam nastavila upotrebljavati u kućnoj verziji. Također, problem koji imam sa miteserima na nosu se počeo poboljšavati jer je veći dio njih otklonjen, dok su oni koji su bili spriječeni začepljenim porama počeli izlaziti na površinu. Nažalost, promjena u vidu smanjenih podočnjaka ili ožiljaka nije bilo.

Da se vratim na formalnosti - cijenu. Cijena svakog od tretmana iznosi po 45 KM za klijente koji nisu korisnici fotoepilacije. Budući da su No+Vello centri poznati po tretmanu fotoepilacije, na sve dodatne tretmane daju popust ako ste korisnici iste, dakle, nije riječ samo o facijalnim tretmanima. U slučaju da već jeste korisnik fotoepilacije, onda cijena iznosi 30 KM.

Na kraju, naravno, slijedi i ono najvažnije - da li bih tretman ponovila. Ja sam jako zadovoljna profesionalnom i ljubaznom uslugom koju sam dobila, kao i konceptu No+Vello centra i ponudi istog. Ključno je istaknuti da sama nemam problema sa nečistom kožom, budući da je gotovo svaku noć navikla razmaziti temeljitim čišćenjem i nanošenjem hidratatnih krema, te da su glavni problemu s kojima se suočavam ožiljci od bubuljica i tekstura kože, za što smatram da je potreban hemijski piling da bi se riješili. Tretman bih uradila ponovo ako bih došla u period u kojem ne posvećujem mnogo pažnje koži, što se zna desiti s vremena na vrijeme i naravno da ti rezultira promjenama koje se ne mogu otkloniti tek površinskim djelovanjem, ali u skorije vrijeme ne. Za razliku od facijalnih tretmana, "bacila sam oko" na fotoepilaciju zone ruku ili nogu, kako na tim dijelovima imam jako izražene i tamne dlačice (za razliku od obrva i trepavica gdje sam ostala "zakinuta" od Majke Prirode).

Napominjem da su ovaj post i iskustvo rezultat suradne No+Vello centra, te da nisam bila plaćena kako bih napisala recenziju određenoge kvaliteta ili kvantiteta, već sam samo dobila upit da napišem isključivo moje iskustvo, kakvo god ono bilo. Ono što meni odgovara, možda vama neće, a vrijedi i suprotno.

3 komentara:

  1. Ovo nisam probala jer mi je koža skoro-pa-izrazito-čista (:D), ali sam fotoepilacijom i bijeljenjem zubi i više nego zadovoljna!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne sumnjam da je i ovaj odlican, sigurno bih njega isprobala sljedeci put cisto da vidim kakva je reakcija nakon njega :) Drago mi je da si uzivala. Nije iskljuceno da im i ja dolazim nekad na fotoepilaciju, isti slucaj kao i kod tebe ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sigurna sam da ti je lice zahvalno i da si uživala :) Fotoepilacija me nekako najviše zanima, ali nikako da dođe na red.

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)