11. siječnja 2014.

Puderi - 1. dio: uvod + historija i upotreba pudera

Kao što sam najavila u postu o favoritima prošle godine, odlučila sam započeti seriju postova o puderima. Glavni razlog jeste što moja malenkost i dalje ne vjeruje kad promotorke u drogerijama počnu savjetovati korištenje tamnijeg pudera s izlikom da se "izuzetno lako prilagođava vašem tonu kože" ili da se hidratantni i izuzetno lagani puder može koristiti i na masnoj koži, zatim kad čujem od prijateljica da kupuju komedogene pudere samo zato jer imaju poznato ime na njima ili pak da im puder nedovoljno prekriva, uprkos tome što nije uopće riječ o puderu sa srednjim ili visokim prekrivanjem i što ga koriste bez trunke korektora.

Iako su ovakvi tipovi postova našli svoje mjesto na mnogim blogovima u sklopu rubrike o makeup osnovama, ja zaista osjećam potrebu da na svoj način na ovom blogu pronađem mjesta za takav post (ili bolje reći, više njih). Kako je ova serija potaknuta upravo dešavanjima i upitima u mojoj sredini, fokusirat ću se na tržište BiH, jer, iako smo daleko dogurali od doba teških pudera narandžastih tonova, još uvijek je izbor dosta lošiji u usporedbi sa ostatkom ne samo evropskog tržišta, već i regionalnog, tako da ću pokušati pisati o proizvodima koje možete pronaći u okviru bh. granica i nabaviti ih u roku od najviše 3 dana (ukoliko se radi o kataloškoj prodaji ili online naručivanju iz BiH), no potrudit ću se obuhvatiti i nekoliko proizvoda za one koji su već naviknuti na online kupovinu van granica BiH i kojima to ne predstavlja problem - pod ovim podrazumjevam najvećim dijelom pribor za nanošenje, jer je njega izuzetno teško nabaviti kod nas po povoljnoj cijeni.

Ovo je pregled tematike ovog serijala, čisto da možete znati što očekivati (ne nužno identičnim redoslijedom): historija pudera, namjena i upotreba, socijalni aspekt, sastojci, tipovi, njega i priprema kože za nanošenje pudera, podton kože i razlika između umjetničkog i kozmetičkog color wheela, podjela pudera po teksturi, baznim sastojcima, završetku i moći prekrivanja, kako izabrati i kupovati puder, moje preporuke pudera, alati za nanošenje, moje preporuke kistova.

Moram naglasiti da nisam profesionalac i da je sve što napišem naučeno iz iskustva ili čitajući druge blogove, portale ili beauty knjige.


Kako bih ceremonijalno napokon započela (:D), pokušat ću u kratkim crtama iznijeti upotrebu pudera kroz godine. Ne planiram pisati hronike, već vas čisto upoznati s činjenicom da puder nije nešto novo, da nije uvijek bio narandžast i kao takav vrlo popularan, da upotreba pudera i društveni pogled na istu nije uvijek bila jednaka i da ni srednjovjekovne djeve nisu bile baš najčistija lica oslobođena od proizvoda od kojeg danas muškarci bježe na kilometre i kojima je to sinonim za pokazatelj dal' ženiti djevojku ili ne (jer, logično, čim stavite puder, niste druga osoba, ni fizički ni mentalno; posljednja opaska se ne odnosi na trofejne supruge).

Dakle, za neznalce, puder nije ono što namackate da biste izgledali ljepše ili ono što koriste samo starlete koje su narandžaste na kilometar i imaju istu količinu maskare na trepavicama kao pudera na licu. Riječ koja može biti malo konfuzna, jer je ujedno i naziv za jedan drugi kozmetički proizvod, a za koju smatram da najbolje opisuje svrhu pudera jeste - "podloga" - ujedno i najbolji prijevod za anglikansku verziju riječi za puder (foundation). Zašto? Zato jer je svrha pudera upravo ujednačiti i poboljšati ten i samim time stvoriti čisto platno za daljni rad. Puder je proizvod pomoću kojeg stvarate podlogu za makeup. Bilo da je to na licu ili tijelu, bilo da odgovara tenu ili neke sasvim druge boje, ako se radi o fantasy ili pozorišnom makeupu.
Također, puder može pomoći prekriti određene nepravilnosti poput hiperpigmentacija, ožiljaka ili bubuljica, mada se po pravilu za to koristi korektor, ili ako se radi o BB kremi, pomoći boriti se protiv navedenih problema.


 Važno je istaći da se danas puder, zahvaljujući naglom razvoju i rastu popularnosti upotrebe istog u prethodnom stoljeću, više posmatra kao zaseban makeup proizvod i da je, zajedno sa maskarom, maltene postao kultni must have proizvod u neseseru svakoga ko koristi kozmetiku, tako da su se i proizvođači prilagodili tom trendu i promijenili politiku proizvodnje pudera isključivo kao komada kazališne šminke čija je svrha samo obezbjediti određen stepen prekrivanja i pogoditi potrebnu nijansu, već se danas na tržištu nalaze hiljade različitih vrsta pudera koje se razlikuju po nijansama, stepenu prekrivanja, teksturi, baznim sastojcima, postojanosti, završetku, pa i samim bočicama - kako kupcima rastu potrebe, tako se i tržište više razvija.

neki od popularnih tekućih pudera

Da zaključim prethodni dio: primarna svrha pudera nije prekriti nepravilnosti poput bubuljica i podočnjaka, stvoriti masku na licu, već pružiti ujednačenu podlogu za odgovarajući makeup. Ne postoji univerzalni puder koji svima odgovara, ali zato svi mogu naći za sebe odgovarajući puder zahvaljujući vrlo velikom izboru na tržištu kozmetike.

upotreba različitih nijansi podloge u scenskom, fantasy i old-age makeupu

Puder se ne koristi tek od prije nekoliko godina niti su ga izmislile kvazi celebrity ličnosti koje pune stupce u magazinima. Historija pudera seže i do nekoliko stoljeća prije nove ere i koristili su ga čak i u Antičkoj Grčkoj, Egiptu i Kini. Ono što je meni zanimljivo jeste što su se tokom historije gotovo uvijek koristile nijanse koje ne odgovaraju tenu osobe koja ga koristi. To je posebno izraženo u Kini Japanu. Dok su gejše u Kini Japanu koristile isključivo bijeli puder kako bi postigle izgled što sličniji porculanskim lutkama, a to i naglašavali tušem, crvenim rumenilom i crvenim usnama iscrtanim tako da zaista podsjećaju na usne kutke, u razvratnoj Evropi je vladala malo drukčija situacija i sva aristokratska gospoda koja su trovala jedni druge i brisale nacije s lica Zemlje su, u skladu sa svojim položajem, željeli istaknuti svoje porijeklo i plavu krv, pa se i samim time, što je još važnije, distancirati i jasno odvojiti od plebstva. Koristili su isključivo svjetliji puder, koji je, osim što  je služio da vizuelno izbijeli ten, sadržavao i bijelo olovo, poput mnogih drugih preparata za lice tadašnjeg vremena - mnogi plemići i plemkinje su preminuli upravo od trovanja olovom koje se godinama taložilo u kostima usljed taštinom uvjetovane želje za odvajanjem od radnika koji su prekomjernim radom na poljima zaradili preplanulu put.

Jedini put kad je u modernom društvu tokom historije (ne brojim danas) korišten tamniji puder jeste u vrijeme kad je harala kuga i time se žellela prikiti blijedoća i ispijenost lica onih koji su preplašeni mogućnošću umirenja od fatalne zarazne bolesti dane provodili zatvoreni u kući.

Što se muškaraca tiče,i iako današnji wannabe mačo muškarci pljuju po glumcima i voditeljima zbog nošenja pudera pod opravdanjem da je to isključivo za žene (jer je, jel', sramota biti žensko), osim pozorišnih glumaca, kroz historiju su i muškarci bili revnosti konzumenti pudera, što je kulminiralo u 18. stoljeću kad je gotovo bilo nezamislivo izaći iz kuće bez debelog sloja bijelog pudera.

upotreba svjetlijeg pudera kroz godine

Nešto kasnije, u viktorijanskom periodu, upotreba pudera kao maske je već izašla iz mode, i sama kraljica Viktorija je izjavila da bi trebao biti upotrebljavan isključivo od strane glumica i prostitutki. Šta ćete, Viktorija i sa mužem i devetero djece nije bila zadovoljna, pa je morala i ostale unesrećiti. Ili pak lakše prepoznati s kim je muž vara. Bilo kako bilo, od viktorijanskog perioda pa i do danas, značajno se smanjila količina pudera pri korištenju i počela se obraćati pažnja na neke druge kozmetičke proizvode.

Također, bitno je napomenuti da se godinama sve više nijansa pudera prilagođavala i približavala nijansi tena, budući da danas na tržištu postoji dosta proizvoda koji željeni efekat preplanule ili blijede puti mogu pružiti na jedan daleko bolji i suptilniji način. Tako da - nema izgovora za tamniji ili svjetliji puder (o odabiru prave nijanse govorim u nekom drugom dijelu).

klasičnan primjer upotrebe narandžastog i tamnog pudera + kako nekad popularni svjetliji puder izgleda u danas konvencijalnom makeupu

To bi bilo nešto ukratko o tome koja je funkcija pudera kao kozmetičkog proizvoda, kao i kratak osvrt na promjenu same upotrebe kroz historiju. Ja se nadam da vas nisam previše opteretila, a kao sneak peak vam navodim da ćemo se u narednom postu baviti različitim formulacijama pudera :)

Broj komentara: 10:

  1. Jao, kad se samo sjetim onog zalosnog perioda kad sam ja bila tvojih godina ( ok, koju god mladja ) i kad nama tinejdžerkama nisu bili dostupni svi krasni brendovi i nijanse kao danas. Cure su kupovale neke pijacarske Konstans Kerol pudere i Deline pudere. :-) Koji su mahom bili prenarandžasti i kao malter. Srecom pa puder nisam ni upotrebljavala do odlaska na faks, a i tad kao i danas ne cesto i ne svaki dan.
    A zalosno je sto se i danas vecina tinejdžerki ne zna nasminkati i pogoditi nijansu pudera jednako kao da su zapele u 90-tim, a na raspologanju im stoji gomila pudera od drogerijskih do HE.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda ja sad pravdam našu generaciju, ali nije nam bilo lako:D Uopšte nije bilo izbora, nisam koristila Deline ali jesam se cementirala MF Lasting performance, sad ga ne bih stavila da mi neko dobro plati za to:) Danas uz sve pudere koji su na raspolaganju i uz sve savjete je žalosno kad hodaju sa 3 nijanse tamnijim puderom.

      Izbriši
    2. i ja sam vala u 8. razredu muku mučila, isto Lasting Perfomance, pa sad imam bolji ten nego tad...

      Izbriši
  2. Odlucan post ;) Naucila sam mnogo toga sto ranije nisam znala... Jedva čekam iduci post.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sviđa mi se koncept posta i način na koji si sve objedinila, zanimljivo i nimalo dosadno! Jedva čekam ostatak serijala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, ovaj me tvoj post podsjeti na sve "cigla" djevojčice koje uzimaju puno tamnije nijanse, a vrat onda vrišti bjelinom :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Jedva cekam iduce postove!
    P.S. gejse dolaze iz Japana, molim te ispravi ovu kardinalnu gresku :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ispravih, puno hvala :* ja sam jedna od onih ljudi kojima je cijela Azija Kina :)

      Izbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)