16. ožujka 2014.

BB i CC kreme + recenzija Farmasi CC kreme

Iako je moja prvobitna namjera bila predstaviti vam jedan proizvod kojeg intenzivno koristim već 2-3 mjeseca i jako ga volim, a riječ je o Farmasi CC kremi, sjetila sam se da su me tokom Farmasi promocija mnoge mušterije zabezeknuto gledale kad bih im rekla da BB i CC krema nisu hidratantne kreme, nisu tonirane kreme niti puderi, ali i da su mnoge moje kolegice promotorke zbunjene kad krene shvaćanje i objašnjavanje koncepta BB i CC krema jer se na stotinu različitih mjesta i stranica vuku različita objašnjenja, koja se obično odnose isključivo na nečije iskustvo ili na proizvode jednog brenda tog tipa. Tako da ću vam danas što jednostavnije pokušati objasniti osnovnu razliku između BB i CC krema kako vas ne bi u tome zavarali marketinški trikovi.

O BB kremama se nakon pojave Garnier BB kreme na našem tržištu uveliko pisalo na našim i regionalnim blogovima. Za opširnije informacije bih vam preporučila članak na Ogledalu.
Najosnovnije informacije jesu da BB kreme ("beauty balm") i nisu baš najnoviji izum na polju kozmetike, recept je star više od 50 godina, te postoje duži niz godina u Aziji, pa se zato azijske BB kreme i danas smatraju jedinim pravim BB kremama po formulaciji.
Iako je puder još uvijek najpopularniji izbor kao dekorativni proizvod za lice, BB kreme su upravo zbog teške teksture pudera i njegovog negativnog učinka na kožu (dok se u posljednjih 10ak godina  nije razvio mali milion formulacija pudera) bile preporučivane od strane doktora i ostalih stručnjaka iz medicinske i kozmetičke branše za ljude sa ožiljcima, osjetljivim licem, alergijama, aknama, nakon zahvata i tretmana kože lica i sl.
Glavne karakteristike BB kreme jeste da je to proizvod na granici između dekorative i preparative, pa objedinjuje i karakteristike tih vrsta, tako da BB može u potpunosti zamijeniti ili pak poboljšati djelovanje kreme za lice, prajmera/baze, korektora, pudera, SPF kreme, pa čak u nekim slučajevima i fiksirajućeg pudera ako se na licu fiksira vrlo brzo i efikasno.
Orginalne BB kreme su bile namijenjene koži svih dobi, tipova i stanja, ali su se vremenom prilagodile potrebama klijenata, tako da su uskoro napravljene BB kreme za suhu, masnu, problematičnu, mješovitu kožu, za mlađu i stariju kožu, sa većim i manjim SPF faktorom, sa nešto više nijansi itd. Mana i orginalnih, azijskih i evropskih/američkih BB krema jeste mali izbor nijansi, bilo da se radi o sivkastim i žućkastim te jako svjetlijim nijansama kod azijskih ili pak narandžastih tonova kod evropskih/američkih, uglavnom BB kreme imaju 2-3 nijanse.
Prije nekih 2-3 godine BB kreme su napravile "bum" na svjetskom kozmetičkom tržištu. Odjednom je svaki brend imao svoju BB kremu i predstavljao je kao inovaciju, počevši od brendova drogerijskog do high end ranga. Te BB kreme maltene su više bile tonirane kreme sa SPF faktorom i nazivom koji ne opravdava ono što je u tubi. Zbog toga je svaki brend "krojio"svoju definiciju i učinak BB kreme što je rezultirano konfuznim shvatanjem kocepta prvobitnog proizvoda, te su se BB kreme prodavale više kao nova generacija toniranih krema za mlađu kožu, a "zahvaljujući" svojoj lošoj izvedbi su to i bile. Dakako, to ne znači da su sve BB kreme loše, ali je istina da ćete između komercijaliziranih BB krema popularnih brendova jako teško pronaći formulu blizu azijskih - bogate teksture,  visokog prekrivanja i SPF faktora 30+.

Čemu sva priča o BB kremama ako je fokus posta na CC kremama, pitate se? Iz razloga što su CC kreme proizišle direktno iz BB krema. Opet je azijsko tržište debitovalo na tom polju, no moji lični utisci su da u ovom slučaju svjetsko tržište nije zaostajalo, tako da se već za par mjeseci pojavilo dosta vrsta CC krema. Budući da su BB kreme u osnovi bile guste, bogate, jako prekrivale i time bile i pomalo previše po svemu za kožu u relativno dobrom stanju ili pak za masnu kožu, CC kreme su dosta lakše i rijeđe teksture.
Ipak, glavna karakteristika CC krema jesu pigmenti za ispravljanje tena (color correction), po čemu su i dobile ime. To je razlog zbog kojeg pojedine CC kreme nemaju klasične nijanse boje kože, već sadrže zelene, ljubičaste ili narandžaste pigmente koji se kasnije prilagođavaju tenu (npr. L'Oreal i Flormar CC kreme). Svrha toga jeste zadovoljiti potrebe klijenata sa manam u boji tena, kao što su ožiljci nastali sakaćenjem bubuljica ( :D ) i kasnijom nepravilnom njegom zbog čega se pod uticajem sunčevih zraka razvijaju tamne mrlje, no i "podići" sivkast i beživotan ten (to je i kod mene same slučaj). Samim time je logičan postupak bio i povisiti SPF faktor kako bi se smanio štetan uticaj sunčevih zraka na kožu.
Osim promjene u teksturi, SPF-u i ciljanoj grupi (koža sa diskoloracijama), proizvođači su ipak željeli dodati faktor zbog kojeg će se prodavati, a to je i anti-age efekat, tako da su se CC kreme prilagodile upotrebi i za stariju kožu - većina ih je sada namijenjena svim dobima i tipovima kože.

Da sumiramo...


 




Nakon priče i razlici BB i CC krema koja vam je, nadam se, bila od pomoći, donosim vam recenziju za sada jedine CC kreme koju sam probala. Kad sam se već učlanila u Farmasi, CC krema je bila jedan od najprodavanijih proizvoda, tako da sam je dodala u jednu od narudžbi.
Farmasi za CC kremu kaže sljedeće:
AA+BB=CC Anti Age + Beauty Balm = Color Correction
Uz svih 7 prednosti koje nudi BB krema, CC nudi još: multimineralni čine kožu otpornijom, a vitamin C ima sposobnost korigovanja i posvjetljivanja kože uz visoki SPF 25.


Cijena CC kreme u trenutnom katalogu iznosi 11,5 KM za 50ml.



Ambalaža CC kreme je vrlo jednostavna, tuba u dodatnoj kartonskoj kutiji što mi se jako sviđa (nema nepoželjnih prstića koje bi je mogle otvoriti prije). Sastojci su navedeni na kutiji, a na tubici možete vidjeti i popis djelovanja kreme.

CC krema dolazi u 2 nijanse:

Light to Medium: jako svijetla, NW15 prema MAC tabeli, hladni podton. Ipak, prilagođava se tenu, mada sporo i ne toliko da bi postala potpuno takva kakva vam treba (ako nemate hladni poston). Ja je nosim uz bronzer, breskvasto ruemnilo i standardni puder u kamenu koji je ptoplog podtona.

Medium to Dark: nijansa koja, uprkos nazivu, nije tamna,  negdje je na NC25-30, topli podton. Nije nimalo narandžasta, plavi maslinasti topli podton koji odgovara većini.

Dakle, nijanse su dosta dobre, ali bi ipak falila neka topla svjetlija i još jedna tamnija. Izenadilo me kako nijanse nisu tamne i narandžaste kao u većine proizvoda ovakvog tipa.

Tekstura je tipična za kreme, a to je da je naizgled gusta, dakle, ne razlijeva se kada željenu količinu istisnete na ruku/podlogu od nehrđajućeg čelika (zavisi šta korisitite, potonja opcija je pogodnja za profesionalnu upotrebu), ali je jako lagana kad se nanese na lice.

Moć prekrivanja je srednja. Mnogi kažu da je visoka, što i jest u odnosu na BB kremu i ostale BB/CC kreme na tržištu, ali ipak morate uzeti u obzir da se pri ocjenjivanju koristim univerzalnom skalom prekrivanja, tako da ne mogu u isti koš strpati recimo Farmasijev High Perfomance puder i CC kremu. Krema mi prekrije diskoloracije, čak pomalo i podočnjake, ali bubuljice ne, što od nje i ne očekujem.

Finiš na licu se suši do polumat, a ukoliko imate jako suhu kožu, istaknute će suhe dijelove, tako da bih rekla da bi BB krema bila bolji izbor za jako suhu kožu (pogotovo preko zime). Ono što mi se najviše sviđa jeste da na licu izgleda toliko prirodno, a još uz stepen prekrivanja i nijansu daje gotovo porculanski izgled kože.

Postojanost je slabija strana, jer će krema nestati sa pojedinih dijelova lica za 5-6 sati ukoliko se ne fiksira puderom u kamenu/prahu.







+niska cijena
+izdašna količina
+dostupna u BiH
+nijanse bez narandžastih tonova
+jako dobro prekrivanje za proizvod ovog tipa
+jednostavno nanošenje zahvaljujući laganoj teksturi
+na koži gotovo nevidljiva
+jako lijepo zaglađuje kožu, daje porculanski izgled
+polumat finiš, pogodna i za masniju kožu
+SPF25


-kataloška prodaja
-samo dvije nijanse
-ističe suhe dijelove
-nema SPF dovoljno visok za korištenje ljeti
-postojanost slabija strana kod samostalnog korištenja

Zaključak: Vjerovatno najbolji proizvod ovog tipa na bh. i širem tržištu. Krema koja nije masnjikava i ostavlja fleke, zapravo ima prekrivanje i realne nijanse. Proizvod kojeg ću zasigurno ponovo kupiti.

Broj komentara: 7:

  1. Ja sam se stvarno oduševila kad sam je probala, ali sam primijetila da mi je oksidirala na licu. MOram je opet probati čisto da provjerim da li bilo do kreme :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super post, extra si objasnila :)
    Ja sam proslo ljeto koristila i potrosila ovu kremu, prezadovoljna sam njome, iako imam suhu kozu nikad mi nije isticala suhe dijelove, ali nisam imala potrebe ni da je setujem. Nikad mi nije ni oksidirala, ni skliznula s lica, cak ni po najvecim vrucinama. Pred kraj tubice vec je pocela da se pojavljuje neka "voda" pa sam zakjucila da to malkice sto je ostalo bacim, a ostalo je jako malo, bas sam je iskoristila maximalno.
    Nisam je ponovo kupila, zbog Flormar cc kreme :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan post, kako je krenulo imat ćemo i zz kremu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlican post, bi li mogla staviti i swatch jer bi mi mogla odgovarati bojom?
    Daria

    OdgovoriIzbriši
  5. koristim je vec drugo ljeto....najbolja je

    OdgovoriIzbriši
  6. Recenzija bez swatcha=losa recenzija :/

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)