1. srpnja 2014.

Osnove preparativnog nesesera

Ruku na srce, nikad nisam bila tip za preparativu. Dobro se sjećam kad sam se tek počela šminkati, da mi je krema za lice bila nepoznanica, piling je bila riječ stranog porijekla,  a šminku sam skidala vlažnim maramicama, kakva god bila. Nije ni čudo što mi se koža perutala i što sam često imala upaljene, crvene, ogromne potkožne bubuljice.

Kad sam počela pratiti blogove, malo se štošta promijenilo osim što sam redovnije počela skidati šminku i stavljati kremu za lice. Najveća pogreška koju sam tada napravila je kupovala sve živo za problematičnu kožu (iako moja nije bila baš takva) iz različitih linija, ma kako proizvodi bili agresivni, često mijenjala režim njege lica i brinula više za fensi reklamne trikove tipa pakovanja, koncepta, sastojka u koncentraciji sa mnogo nula...

Danas mi je koža dosta bolja, povremeno imam bubuljice i poprilično sam se riješila perutavih dijelova. Ne koristim skupe kreme, nemam stotine proizvoda koje koristim svako jutro i pred spavanje, već sam njegu lica svela na neke najosnovnije i najpotrebnije proizvode za koje zaista vidim da funkcionišu na meni. Zato sam vam odlučila napisati nešto o tome šta biste trebali imati na umu ako gradite kolekciju preparative i ne znate šta odabrati od silnih proizvoda koji obećavaju čudesa.

Krema za lice

Vjerovatno prva stvar koju sam nabavila kad sam se počela šminkati. Znam, svi se sjećamo dobre plave Nivee koja je u 50-ima bila holy grail sredstvo za njegovanje lica, i dan danas je neki koriste, no ja je ne bih preporučila baš za svakodnevnu upotrebu, pogotovo ako ste makeupfreak i svakodnevno se bar malo šminkate.
Krema za lice hidrira, njeguje, zaglađuje kožu, štiti je od isušivanja, priprema za dalji nanos šminke i što sve ne. Zavisno od vaših potreba i načina korištenja, postoje hidrirajuće, matirajuće, za hranjenje kože, smanjivanje bora, korigiranje ožiljaka, smanjenje bubuljica itd., itd. Sad se vi pitate o kojoj tačno kremi ja govorim i da li je potrebno imati bar 10 različitih za svako doba dana, godine i stanja kože, no mišljenja sam da su ipak potrebne tek dvije različite - jedna malo bogatija i hranjivija za zimski period i korištenje pred spavanac (da uživate u namackanom licu i ujutro se probudite sa "bebina guza" kožom) i jedna za korištenje poslije jutarnjeg umivanja i prije nanošenja pudera (da omekša i zagladi kožu).
Recimo da ste početnici u šminkanju i imate ovakvu situaciju - navečer skinete šminku važnim maramicama, umijete se, ujutro se opet umijete samo vodom i stavite puder (još pogotovo ako se radi o nekom težem) i mislite šta je krenulo po zlu. Za promjenu nanesite tanak sloj hidratantne kreme i po potrebi prajmer i voila.

Što se mene tiče, vjerna sam kremi sa kozjim mijekom (link na recenziju), a što se noćne i zimske kreme tiče, još uvijek poneka stavim dobru plavu Niveu sa samog početka priče ili Pantenol. Apotekarski spas za sve. Za regeneraciju kože, hranjenje kože, opekotine, ogrebotine, suhe usne i ruke, poslije sunčanja, brijanja... Rekla bih da je uvijek držite pri ruci, bilo u frižideru, bilo u neseseru. Ja je obično koristim zimi za ruke i lice tako što je nanesem u debljem sloju, ponovim nekoliko puta i najbrže me liječi od grube i crvene kože.




Ukoliko imate zahtjevniju kožu od moje, dakle izuzetno masnu ili problematičnu, svakako bih predložila kreme ciljano za taj tip kože, a po recenzijama kod kolegica koje imaju taj tip kože sam primjetila dosta pohvala za La Roche Posey i Murad kremice. Nisu najjeftiniji sport, ali vjerujem da su hvaljene i popularne s razlogom.


SPF krema za lice

Možda skuplji sport od klasičnih kremica kojih ima brdo na skoro svakom prodajnom mjestu, ali i onaj od kojeg ćete imati dugoročnu korist. Nešto je što i ja sama, moram priznati, često zanemarujem i uvijek se pokajem.

O SPF-u i njegovim učincima i koristima neću pričati mnogo, pošto mnogo i ne znam, samo ću vam reći da za znake nekorištenja istog tokom cijele godine, a posebno u ljetnim danima, ćete moći vidjeti već u ranim 30-ima, ili, ako imate problematično lice, već i ranije. Pošto je Dear Skin, blogokolegica mnogo više informisana od mene što se preparative tiče, u nekoliko navrata pisala o važnosti korištenja SPF-a, uputit ću vas na njen blog - link.

Isprobala sam nekoliko kremica koje me nisu zadovoljile, tako da vam preporuke donosim isključivo po vlastitoj wishlisti sastavljenoj po preporukama redovnih korisnika.



Ukoliko se ne šminkate i samim time vam i ne smeta što su određeni SPF proizvodi na licu teži i masniji od ostalih, dobar i praktičan izbor su i stickovi sa SPF-om. Prije koji dan sam dobila na recenziju jedan takav iz dm-a, Sundance, pa vam njegovu recenziju donosim ubrzo.

Tonik/micelarna

Moram priznati da je posljednji put kad sam imala tonik vrijeme kad nisam ni znala šta je to i njome pokušavala skidati šminku (i jednom ga neslavno slučajno zamijenila acetonom zbog providne bočice i plave boje...). Dugo vremena sam prala lice sredstvom za umivanje i po više puta dok nisam skinula svu šminku, doslovno ribala lice i onda se čudila čemu sva ta povika oko tonika jer se umivanjem sve skine.... (jedino ako umivate lice kao da ribate tepih poslije prosipanja nečeg po istom)

Da skratim priču: tonikom odstranjate ostatke šminke nakon umivanja, koža bude hidrirana, pH vraćen itd., a micelarna također ima tu ulogu s tim što i odlično uklanja šminku. Micelarna mi je novije otkriće jer sam tek na svojem drugom pakovanju Garnierove, a koristim je na taj način što njome skinem šminku sa lica (i očiju, ako je blaža šminka), umijem se, i opet pređem natopljenim tuferom preko lica. Više informacija kod blogokolegice u postu koji je i meni razjasnio misteriju micelarnih otopina - link.



Gel/pjena za umivanje

Mnogi za suhu kožu, kao što je i moja, preporučuju korištenje različitih losiona i mlijeka za uklanjanje makeup-a, ali se jednostavno nisam pronašla u tome. Odstranim šminku sa lica njime, onda mi treba još jedan odstranjivač za oči, a zatim još nešto da otkloni ostatke svega toga sa lica, i opet imam gnjecav osjećaj nečistog lica. Lično preferiram gel za umivanje ili pjenu (mada više gel, pošto nemam osjetljivu kožu) i smatram da im je najveća prednost osjećaj izuzetno očišćenog lica nakon upotrebe istih. Mnogi ih koriste prije bilo kakvog drugog odstranjivanja šminke jer otopi šminku i lakše ju je kasnije skinuti, ali ne preferiram taj metod jer samo razmažem šminku, rasplačem se od silne sapunice i šminka opet ostane. Prednost ovih proizvoda je što dolaze u mnogo varijanti za različite tipove kože, tako da možete naći i dosta njih koje će smiriti bubuljice ili izvršiti blagi hemijski piling. Ukratko, u obliku gela za umivanje ćete pronaći većinu proizvoda za čićenje lica. Moja preporuka ide za blage gelove kojima ćete tek odstraniti šminku, te povremenu upotrebu nešto "jačih" ako imate problematično lice.



Sredstvo za odstranjivanje šminke sa očiju

Ne nužno obavezno ako se ne šminkate često i intenzivno. Sve što nema vodootporni tuš i maskaru se može skinuti malo boljom micelarnom, odgovorno tvrdim. Najbolje ih odstranjivaju dvofazni ili uljni odstranjivači, a kako sam naučila od Azre, i bademovo ulje.


Vlažne maramice

Ne baš meni drag porizvod ili prvi odabir kad je u pitanju njega lica, ali da su korisne jesu. Praktične su za nositi u koferu, u torbici, za skidanje karmina, ili pak skidanje šminke kad dođete kući mrtve umorne, a ne želite leći sa šminkom (I am proud of you all).

Piling

Opet jedna od kategorija proizvoda kojih nisam baš puno istražila ili isprobala, ali ono što do sada jesam, bilo je prosvjetljenje. Pilinzi dolaze u nekoliko vrsta i oblika, od kojih su meni najdraži mehanički. Prije nego se upustite u guglanje ovog proizvoda i budete zbunjene, moram naglastiti da je piling sam proces odstranjvanja mrtvih ćelija kože i da, iako postoje proizvodi posebno namijenjani upravo za sam piling, piling u određenoj mjeri mogu vršiti i gelovi za umivanje, kremice i sl. Bilo kako bilo, nešto što zaglađuje i  omekšava kožu i rekla bih, obavezan proizvod ukoliko nećete hrapavo lice i cakey puder. Učestalost upotrebe varira od osobe do osobe, a najbolje je koristiti piling jednom do dvaput sedmično.




Velika prednost je što ga vrlo možete napraviti u kuhinji, gdje će ulogu mehaničkog dijela koji vrši piling imati kukuruzno brašno ili šećer.

link 1
link 2
link 3


To je ono, što po mojem mišljenju, treba da ima mjesta u svačijem preparativnom neseseru i što se nadam da će pomoći velikom broju onih koji se osjećaju izgubljeno među policama i promoterima i reklamama i svačim što vas navraća na kupovinu. Ipak, donosim još pokoji proizvod za kojeg ne smatram da je potpuno obavezan, ali svakako koristan u njegovanju lica.


Maska za lice

Nešto što ćete upotrebljavati daleko rijeđe nego ostale proizvode. Po potrebi omogućavaju čišćenje pora, hidrataciju, hranjenje i sl., a isto kao i piling se vrlo lako mogu napraviti i kod kuće. Znam da Lush ima dosta maski sa razičitim djelovanjima i da obećavaju dosta prirodnih sastojaka, ali ako tek počinjete sa upotrebom maski za lice, opet preporučujem home made verzije dok se ne naviknete na učestalo korištenje.

link 1
link 2
link 3




U asortimanu Freeman proizvoda se moglo naći jako dobrih maski, ali ih nažalost više nema kod nas, koliko ja znam. Ako ih neko negdje vidi, javljajte.


Okoloočna krema

Nešto što lično ne koristim, ali uviđam da bih trebala početi, posebno u zimskom periodu. U okoloočnom području koža je osjetljiva i zahtjeva nešto drukčiju njegu. Korektor će puno ljepše "sjesti" i neće se toliko nakupljati i uvlačiti u bore.



Sad skušam vaše prijedloge, što mislite da bi svako trebao imati u svojem preparativnom neseseru, kao i prijedloge za konkretne proizvode koji su must have u vašem.

Broj komentara: 7:

  1. Zavidim ti što imaš ne zahtjevnu kožu! dobro, nemogu se ni ja požaliti, osim što imam izraženo masnu T zonu. Ali, uz odgovarajuće kremice, držim sve pod kontrolom!

    OdgovoriIzbriši
  2. ja imam mješovitu kožu s ne toliko masnom t-zonom, i koristim par preparata koje sam skužila da su mi dobri. Essence gel za pranje lica sa limetom i krastavcem mi je dobar jer je skroz blag i ne zateže kožu, a piše da je za sve tipove pa eto :D neću sad da previše duljim al tu je i piling, 2 kremice (dnevna i noćna) i par maski (ugl. Baleine) i ponekad pravim domaće maske :) i moram reći otkako sam se počela više "meckat" da mi koža bolje izgleda :) a i prije (otkako sam se počela šminkati) uvijek sam skidala šminku s lica :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isto, koža mi se preporodi čim stavim bar kremu. Ja sam skidala ali slabo, ipak to ni na šta nije bilo nalik :/

      Izbriši
  3. Predložila bih ti da probaš Balea Aqua Serum.
    Ovu kremu s kozjim mlijekom i ja koristim za sve i svašta i stvarno je predobra. I Pantenol mi je svake zime zamjena za kremu za ruke i balzam za usne, jer nema ništa što ih štiti tako dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probala davno i potrošila nekoliko pakiranja, hvala što si me podsjetila na njega :) Da, slažem se, Pantenol je zakom za suhe ruke, a za usne bih ti predložila da probaš Alverde balzam sa nevenom.

      Izbriši
  4. Pozdrav Ema, divan blog, stalno te pratim. Mozes li mi molim te napisati u kojoj tacno apoteci kupujes ovu kremu sa kozijim mlijekom? Trazila sam u par apoteka koje su navedene na njihovoj web stranici i malo su me tete zacudjeno gledale :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Ja je uzimam u lokalnoj privatnoj apoteci, ali kako sam vidjela, ima je u skoro svakoj.

      Izbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)