28. kolovoza 2012.

Polumjesečasti NOTD

Za half moon, ili ako ćemo naški, polumjesečastu manikuru, iako datira već duže vrijeme, sam tek čula prije otprilike nekih godinu i po (nekoliko mjeseci manje-više) kada sam je primjetila u postu na nekom od nail art blogova koje sam tada pratila. Povratak trenda je započeo u jesen 2009., iako malo ljudi zna da se takav način uređivanja noktiju javlja već davnih 20-ih godina prošlog stoljeća. Ali, znate kako je, poznata kozmetička ili dizajnerska kuća preradi nešto već viđeno i postavi u kampanju/na pistu i većina neinformisanih odmah pretpostavlja da je unikatno. 
nekad i sad: half moon 20-ih i najnovija Artdeco kampanja sa Ditom kao zaštitnim licem
Dior i half moon '09.
Da se vratim na temu. Polumjesečasta manikura se sastoji od dva dijela - prvi je baza koja je obično mliječno bijeli, bijeli i neki upadljivi metallic lak, a drugi je lak koji je u najviše slučajeva u tonovima crvene, teget plave ili boje vina i kremastog završetka, nanosi se preko prvog laka, no tako da dio koji ostane vidljiv ima oblik polumjeseca. 
Komplikovano? Ne, zapravo. Forma manikure je inspirisana prirodnom građom samog nokta - svaki nokat na prijelazu između ploče i korijena nokta ima dio koji se zove lunula (od lat. liječi za mjesec - luna) i kojeg prati linija granice između dva laka - samu lunulu predstavlja bazni lak (prvi kojeg nanesete). Naravno, linija granice ne mora biti strogo prilagođena formi lunule, čak šta više, obično je izmijenjena kako bi se postigla geometrijska pravilnost i ravnoteža, i dok kod prirodnih noktiju oblik lunule često može biti iskrivljen i nesavršen, dio koji bi trebao predstavljati lunulu u polumjesečastoj manikuri ima čistu liniju i pravilnu granicu oblika polukružnice.
Iako bez problema možete napraviti polumjesečastu manikuru na kockastim noktima, najpopularnija je i najviše laska ovalnim ili bademasto oblikovanim noktima.
Postoje razliite verzije, od klasičnih, preko modernih i futurističkih, pa do onih višeslojnih, tako da na jednom noktu možete imati i do tri-četiri različite boje uređene po polumjesečastim oblicima.
 
Način na koji možete urediti nokte na ovaj način jeste pomoću flastera u obliku kružića, flastera namijenjenih upravo za ovu manikuru ili pak napraviti vlastite kružiće od samoljepljive trake. Pošto kod nas (naravno!) nema flastera za ovu manikuru, niti dovoljno malih klasičnih flastera, krućići koje s lakoćom možete napraviti pomoću samoljepljepljive trake i šablona ili šestara su najpraktičnije rješenje.
izvor: thebeautydepartment.com
 Kako sam manikuru radila prvi put, oprobala sam se u nanošenju tankim kistićem, istim onim kojim sam radila tribal nokte koje sam vam pokazala u posljednjem postu. Nije najbolji rezultat, ali sam zaključila da uz stiletto nokte stvarno dobro izgleda i da ću ih jako često nositi u budućnosti :)
Kako manikura ipak nije nikakva novost, nisam pravila tutorial (a nisam se, iskreno, ni usudila, pošto je ovo samo prva probna verzija od mene), ali ih ima mnogo na netu, pa pogledajte sljedeće linkove ako vas zanima:
Šminkerica - by Naida
Šminkerica - by Lela
Idda van Munster
Beautylish
Inače, inspiraciju uvijek možete povući od Dite von Teese, pošto je i sama velika ljubiteljica half moon noktiju i ako ukucate pojam "half moon nails" u Googlu tražilicu, na barem 40% slika ćete naći i Ditu :)
Koristila sam Avonov Nailwear Pro+ Real Red lak. Uprkos imenu, nijansa je nešto tamnije od klasične crvene i vuče na hladni podton, a formula mi i nije najbolja - prevodenasta i više jelly. Cijela linija me se nije posebno dojmila, tek 2-3 laka imaju formulu vrijednu spomena, a ostatak mi se nikako nije dopao zbog prerijetke formule i kratke postojanosti - ironično, iako bi Pro+ trebala biti poboljšana verzija Nailwear Pro lakova, meni se čini da su ih samo pogoršali.
I, za kraj, nekolicina mojih crvendaća u svjetlijim tonovima, a od kojih su mi najdraži Gabrinijev (broj nijanse se izbrisao), crveno-narandžasta koja može da prođe i kao crvena i kao narandžasta, zavisno od tena, i kremasta strana Essence Circus Circus laka koja mi je savršena u svakom pogledu.

Jeste li isprobali half moon nokte? Da li ste znali koliko je star ovaj dizajn? Kako najčešće kombinirate boje u half moon manikuri? Pišite u komentarima :)

Broj komentara: 7:

  1. Nisam ih dosad nikad radila na svojim nokticima jer su mi prekratki i u fazi "lijecenja", ali mi se jako svida na tvoje nokte. :)
    Prvi put sam saznala za nju preki Naide, tako da od njenog posta znam otkad datira, ali nebi nikad rekla, hehe. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas je lepo i neobicno i cini mi se da nokti izgledaju duzi sto je uvek + :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj gabrinijev crvendać je i meni najdraži! Trošim već drugi, a svi znamo kako se lak sporo troši :)
    nijansa je 323!

    OdgovoriIzbriši
  4. A, ovaj halfmoon sam uradila 2009 bas kao na slici sa Diorovog show-a, cim sam ugledala fotke morala sam to odraditi, a pretezno stavljam crno bijelu kombinaciju, poput Rihanne na slikama:D
    Mada nemam baš vremena za halfmoon stalno, rijetko ga kad odradim:D

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja ovo jos uvijek nisam uradila, izgleda mi too complicated :/
    Naravno, vjerovatno cu da pokusam u skorije vrijeme, izgleda odlicno kada se uradi na pravi nacin :)

    Wish me luck :)

    xoxo

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)