14. kolovoza 2014.

MAC Neutral Cool paleta - recenzija i swatchevi


MAC je prije koji mjesec izbacio već unaprijed popunjene palete u dvije različite verzije - Neutral Warm i Neutral Cool. Zajedno sa nekoliko quadova u stalnoj postavi i LE kolekcijama, paletama od 6 sjenila pravougaonog oblika iz također LE kolekcija, te paletama od 5 shimmera  ovo su orginalne MAC palete koje možete kupiti samo u službenim MAC radnjama i njihovim distributerima. Dakle, bez ikakvih plastičnih kineskih paleta sa 50, 80 ili 100 + sjenila raznih uzoraka na sjenilima ili oblika istih.



Znala sam da su ove dvije palete lansirane kad sam ih vidjela na Temptalia blogu, ali kad sam se nešto kasnije zainteresovala za njihovu kupovinu i krenula guglati swatcheve i recenzije, no pored njih sam naišla i na mnoštvo rasprava o trendu neutralnih paleta, kako se ove uklapaju u isti, kakve će biti u usporedbi s Naked paletama i sl. Moram prokomentarisati da me neutralne palete prije, kad je postojala tek jedna  Naked, nisu posebno privlačile i uvijek su mi se čuinile presličnima, zatim je došla faza kada sam i ja poželjela koju, a trenutno sam iživcirana kompeticijom između brendova čiji mi se rezultati čine smiješnima jer su se sveli sa ukrašavanje ambalaže, dodavanje raznih kartica sa uputama za lookove, poigravanje oblicima sjenila, pa čak i reklamiranjem na osnovu kopiranja poznatijih i skupljih verzija. Ne žalim se, volim što je izbor veliki, i očito da cijeli marketinški proces itekako pali jer se takve palete masovno prodaju i većina kupaca je slijepa na bilo šta drugo.

Da se vratim na MAC - htjela sam prvobitno uzeti sve tri Naked palete, no nakon što sam primjetila hroničan nedostatak mat sjenila kao i intenzivan sjaj shimmerastih, što meni nije išlo u prilog jer sam odlučila napraviti korak unazad i pokušati ne praviti drag queenove od djevojaka (što kao ljubiteljica dramatičnog i šarenog makeupa imam običaj raditi :)).  Zato sam se odlučila za prijeko potrebnu Neutral Cool verziju koja je idealna za bridal makeup.

Ambalaža je tipična za MAC Pro palete, tj. novije verzije istih jer su prije nešto više od godinu dana zamijenili potpuno neprozirne verzije za ambalažom kao kod ove palete. Sjenila su također istog oblika kao i standardna refill, s izuzetkom da nisu magnetizirana, već prilijepljena uz dno palete, tako da ih ne možete mijenjati po svojim željama. Pomalo mi smeta što je paleta crna i sjajna jer se lako uprlja i teška je za slikati zbog odsjaj, zbog čega sam morala dosta potamniti slike kako bi se vidjela razlika između svjetlijih sjenila.




U paleti se ukupno nalazi 15 sjenila raspoređenih, kako sam primjetila tek kad sam ih swatchala, u tri grupe zavisno od prevladavajućeg tona. Iako se na prvu čini da sjenila dolaze u samo dva finiša, mat i shimmer, u paleti su zastupljeni različiti finiši karakteristični za MAC.




Flounce (Matte) - vrlo svijetla puderasta pink koju bi mogle iznijeti osobe jako svijetlog tena zbog svoje izrazito svijetle baze. Srednja pigmentacija, ali odlična formula za ovaj tip nijanse.

Sweet Allure (Satin) - svijetla nijansa za highlight rozog podtona. Glatka formula i ne previše intenzivan sjaj.

Sun Tweaked (Frost) - ružičasto-breskvasta nijansa, toplijeg postona s obzirom na druge nijanse u paleti, sjajna za tamniji ten.

After Dusk (Veluxe Pearl) - nijansa koju bi najboje mogla opisati kao miks između njoj lijeve i desne nijanse. Srednje tamna ružičasta koja je na kapku intezivna i svijetla zbog finiša.

Blackberry (Matte) - najbolje bi je mogla opisati kao crvenkastu boje šljive. Pigmentacija je visoka i gotovo da se nimalo ne trusi, jako se lijepo kombinuje sa prethodne dvije nijanse i teže se skida jer za razliku od tipičnih mat sjenila vrlo lako prijanja za kožu.




Pick Me Up (Matte) - iako se čini kao bijela nijansa, radi se o svijetloj boji bjelokosti. Nanosim je kao mat highlight ispod obrve, preko cijelog kapka ili samo na pokretni dio kapka. Pigmentacija je srednja i nadogradiva, a tekstura glatka iako se na swatchevima ne čini jer sam nanijela malo više baze preko koje sam je swatchala.

 Cozy Grey (Matte) - nijansa koja je na prvi pogled jako lijepa i iskoristiva, no najmanje je koristim u cijeloj paleti. Formula je sasvim u redu, ali je nijansa jako, jako svijetla, a za svijetle obrve hladna, pa je koristim kao prijelaznu nijansu na djevojkama jako svijetle kose i tena.

Crushed Clove (Frost) - boja starog zlata, izuzetno lijepa na plavim i smeđim očima. Može da se kombinuje i sa svijetlim i sa tamnijim nijansama jer nije previše intenzivna.

Deception (Frost) - glede nijanse, što važi za prethodnu, važi i za ovu, no tekstura joj je doata razkičita. Manje je pigmentirana, gruba, suha i gotovo da ima dijelom shimmer, dijelom glitter.

Brun (Satin) - iako sam prvobitno mislila da je mat jer nema shimmera, za razliku od mat nijansi lakše se blenda i izgleda manje suho na koži. Sviđa mi se što je tamna, no može se nadograditi i vrlo lako izblendati.




Silver Fog (Lustre) - jako lijepa svijetla srebrna nijansa koja je iste teksture kao Deception, suha i pomalo glitterasta. Ipak, odlično izgleda u unutarnjem kutu oka ili preko nekog tamnijeg sjenila.

French Clay (Frost) - verzija svijetle nijanse za preko kapka. Nije bež, nije ni roza, ni zlatna, te izgleda pomalo čudno kao highlight, ali izvrsna je za preko pokretnog dijela kapka za neki srebrnkasti ili smeđi smokey.

Cumulus (Frost) -  trebala bi biti miks srebrne i boje maslina. Formula izvrsna, ali mi se sama boja ne dopada.

Pearled Earth (Veluxe Pearl) - ljepota od sjene. Srednje tamna siva nijansa sa ljubičastim duochrome efektom. Odlična na plavim i zelenim očima.

Black Tied (Velvet) - jedna od najdražih nijansi u cijeloj paleti. Duboka crna sa mnoštvog sitnih srebrnih glittera, izvrsno pigmentirana. Mana joj je što se blendanjem gubi intenzitet, pa je preporučujem nanositi posljednju, preko već izblendane mat crne baze.



I sva sjenila na okupu: 



Cijena MAC Pro paleta zavisi od broja sjenila kojima je popunite, svako sjenilo je 10.50 dolara u USA, tj. funti u UK, a prazne palete su 10 dolara/20 funti. Ipak, Neutral Warm i Neutral Cool su unaprijed složene i koštaju 100 dolara/65 funti, što je izuzetno isplativo. Ipak, u Beogradu one koštaju oko 300 KM, što je duplo od UK i USA, pa dobro pazite gdje ih kupujete. Skuplje su od Naked i ostalih neutralnih paleta, pa je odluka na vama koliko su isplative i hoćete li svako sjenilo zaista koristiti. Neutral Cool smatram paletom prikladnom za bridal makeup, kako sam već navela, dok mi se Neutral Warm ne sviđa toliko zbog presličnih nijansi. Ukoliko  hoćete solidan izbor mat i shimmerastih nijansi u jednoj paleti, a MAC su vam preskupa, ja preporučujem Smashbox Full Exposure paletu, ili Naked paletu od koje ćete imati najviše koristi (zavisno od toga kako se šminkate).

Imate li MAC sjenila i koja su vam najdraža? Šta mislite o neutralnim paletama - da li je cijela frka oko njih zaista opravdana ili mislite da se dobra neutralna sjenila mogu naći i van okvira popularnih proizvoda ove kategorije?

Broj komentara: 12:

  1. imam mac sjenila i patina je moj pravi "ljubimac" ... no ipak sam se odlucila za make up geek ... i cine mi se da su dale ko bolje nego mac-ove ... pisala sam o tome (medjutim na njemackom :D)
    puno pozdrava (upravo sa nasih prostora :) )

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti si 5. osoba u nekoliko dana koja je rekla da su MUG bolje od MACa, čula sam to i od YouTubera, između ostalog. Imam već spisak MUG sjenila koje planiram ubrzo nabaviti. Uživaj u BiH :)

      Izbriši
  2. Ova paleta je sjajna, jer uglavnom koristim neutralne sjenke. Imam spisak sjenki koje cu uskoro da nabavim :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno je lepa, mada mi se cini da je toplija vise za mene. Mada sumnjam da bi se odlucila da dam toliko para za nju. Posebno ako bih je kupovala u Beogradu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Bg-u je stvarno preskupa. Toplija verzija se i meni sviđala. ali i tu mi ima presličnih nijansi, tako da ti je bolje uzeti 4-5 komada koji ti se baš sviđaju. A i MUG ima predobrih toplih sjenila.

      Izbriši
  4. paleta je jako lijepa a blackberry je kraljica palete :)
    ja znam za dva finiša, mat i šimer, ovo frost, velvet, lustre...viša matematika XD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Blackberry je i meni među najdražima :) Ma u biti to i jeste mat i shimmer, s tim što pokušavaju bolje opisati različite teksture.

      Izbriši
  5. Mac mi je baš super jer nije samo ograničen na shimmer i mat, već ima i ostale finiše, nisam pretjerano upoznata s njima (moram se još uštosit :P) ali paleta je predivna. Što se tiče pomame za neutralnim paletama, shvaćam mislim, ali ima poprilično dobrih pristupačnih paleta od Naked za kojom svi lude (nemam ja ništa protiv palete). Ja trenutno posjedujem Sleekovu au naturel paletu koja je sasvim solidna i cijenom i kvalitetom i sviđa mi se razlika nijansi, tj da nisu sve slične :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja planiram nabaviti koju Sleek, Au Naturel mi se sviđa, ali mi ne treba, zato sam zapikirala Vintage Romance i Sunset :)

      Izbriši
    2. ja bih voljela njihovu acid, lude boje na očima me privlače :D

      Izbriši
  6. Imama Naked2,neki dan su mi stigle Sleek au naturel i vintage romance :)
    Au naturel non stop koristim,a ova druga swatchana i stoji kupi prašinu :/

    Odličan post,mislim da bi se prije odlučila za MUG sjenila,i praznu paletu pa birat po volji :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je baš Vintage Romance na wishlisti, a želim i MUG sjenila, samo dok nabavim praznu paletu :)

      Izbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)