4. kolovoza 2014.

Tutorial - nosiva šminka u roze i ljubičastim nijansama

Koliko god voljela boje, kad sam počela šminkati druge primjetila sam koliko djevojke bježe od boja. Imam osjećaj da vlada mišljenje da boje u makeupu moraju isključivo biti jarke i međusobno kombinovane, te da takva šminka nije primjerena ikome sa 20+ godina. Naprotiv, iako jesam ljubitelj intenzivnih, pa čak i neonskih boja, svaka boja ima svoju neto neutralniju ili tamniju verziju koja se sasvim dobro može uklopiti u standardni neutralni look.

Tako sam inspirisana Chrisspy koja počesto radi cut crease i svojom novom MAC paletom, tj. sjenilom kojeg nisam niti jednom koristila od kako sam je nabavila uradila jedan jednostavni look za kojeg vjerujem da će se većini dopasti.



1. Sredila sam obrve olovkom za obrve, stavila malo tekućeg korektora preko cijelog kapka i bijelu olovku za oči kako bih iscrtala oblik na kojeg ću kasnije nanijeti roze sjenilo.

2. U pregib i iznad sam nanijela Blackberry sjenilo i blendala. Nakon toga sam ponovo izdefinisala ivicu kapka bijelom olovkom.

3. Preko bijele olovke sam preciznim kistom nanijela mješavinu sjenila Sun Tweaked i After Dusk. Možete koristiti i kosi kist ili kist za detalje za ovo, ja sam odabrala mali pljosnati kist za korektor.

4. Na kapak sam nanijela GoldenRose šljokice. Mogu se intenzivirati miješanjem sa npr. MAC Mixing Medium, Inglot Duraline, kapima za oči ili nanošenjem preko ljepila za trepavice, baze za pigmente i sl., ali ja sam odabrala da ih stavim samostalno, čisto da malo intenziviraju shimmer prethodno nanesenih sjenila. Ispod obrve sam nanijela Sweet Allure sjenilo.

5. Nanijela sam Blackberry sjenilo na 2/3 donjeg kapka i blendala prema vanjskom uglu kako bi se nanos sjenila stopio sa pregibom. U unutrašnji ugao oka sam nanijela svijetli duochrome pigment koji se presijava na zlatno.

6. U unutrašnji dio oka sam stavila crni gel liner i izvukla liniju istim na gorenjem kapku. Nanijela sam sloj maskare i trepavice. Trepavice sam stopila sa tušem tako što sam preko "kičme" trepavica povukla crtu tekućim tušem mat završetka.





Na ostatak lica sam nanijela tanak sloj Kryolan Supracolor pudera i izblendala ga spužvicom, na podočnjake sam stavila tekući korektor i sve fiksirala puderom u kamenu. Na obrazima je tamnije roze rumenilo, a na usnama ruž boje mesa. 

Kasnije sam ruž zamijenila nude sjajilom.





Korišteni proizvodi:

Kryolan Supracolor puder NB1
Golden Rose Paris kompaktni puder 52
Flormar Perfect Coverage korektor 04
Artdeco rumenilo 34

Golden Rose Dream Eyebrow olovka 303
MAC Brun sjenilo

Catrice LE highlighter u olovci
MAC sjenila iz Neutral Cool palete Sweet Allure, Sun Tweaked, After Dusk, Blackberry
Golden Rose Pearl sjenilo u prahu 106
Golden Rose Glitter sjenilo u prahu  205
L'Oreal gel liner
Golden Rose Wonder Lash maskara
eBay trepavice

L'Oreal ruž 257
BeYu Catwalk sjajilo 26


Kako vam se sviđa look i tutorial? Jeste li za više tutoriala od mene? :)


Broj komentara: 15:

  1. Mozes li napraviti kolekciju sminke? Imam jos jedno pitanje, moze li se tecni puder nanositi spuzicom koja je nakvasena i iscjedena? Hoce li se fino nanijeti i hoce li u tom slucaju upiti puder?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ide kolekcija dok se nakanim sve poslikati :) Ne znam tačno na koje spužvice misliš, RT i oriđiđi BeautyBlender su po riječima svih dušu dali za nanošenje svih krem proizvoda za lice, ali za nas smrtnike ili one koji čekamo Visa Electron karticu ostaje da se okrenemo kistovima. Sve ove još prije 20 god. komercijalizirane spužvice uglavom trokutastog oblika koliko god bile nakvašene upiju veliku količinu pudera i smanje prekrivanje tekućeg pudera i sl. Kvaka je što Supracolor nije samo krem puder, već je masna boja za bodypainting visoko koncentrisanog pigmenta pa ne gubi pigment prilikom nanošenja bilo kojom spužvicom i to je najbolji način da se "utisne" u kožu.

      Izbriši
    2. Mislila sam na one spuzvice cm, oko marku, najobicnije,nista posebno. Hvala na odgovoru ;)

      Izbriši
    3. Evo, nadam se da mi autorka bloga neće zamjeriti, ali kao dugogodišnji korisnik spužvica iz cm-a ubacila bih se u razgovor. :D
      Ja ih koristim nakon što nanesem tečni puder prstima "grubo" što bi se reklo, odnosno bez utrljavanja, samo stavim puder na obraze, nos, bradu i čelo i onda iscijeđenom spužvicom to fino izblendam i daju odličan izgled, pogotovo za dnevne varijante, kada mi puder nanesen četkom djeluje previše očigledan. Mada, spužvice mi dobro dođu i kada puder nije dovoljno jakog prekrivanja, pa kada hoću da ga nadogradim još jednim slojem, onda spužvica fino stopi dva sloja, bez da mi lice izgleda zamaskirano.
      I meni ne pokupi više pudera nego kada bih ga nanosila samo prstima ili četkom. Zapravo, četke mi "pojedu" više pudera nego spužvice, samo ih ne treba previše iscjediti, treba da ipak budu vlažne dovoljno da ne upijaju i puder.
      I koristim baš te od nekoliko KM iz cm-a i dobro me služe i za blendanje korektora.
      Elem, krenula sam da ostavim komentar na šminku, sviđa mi se, pogotovo sa sjajilom. I ja sam primjetila da djevojke bježe od boja, i u potpunosti se slažem da se svaka boja, pa čak i žuta i zelena, mogu fino uklopiti i u dnevne varijante, poenta je samo da se ne stavlja jedna boja od kapka do obrve, kako to neke djevojke danas, nažalost, još uvijek praktikuju.
      Bže, sramota me je veličine ovog komentara, izvinjavam se još jednom. :D

      Izbriši
    4. Ma što bih ti zamjerila, i na komentaru i dužini istog :) Problem sa tim spužvicama je što često sadrže lateks i upravo u tome što se pogrešno upotrebljavaju, tj. "umoče" u puder i nanose, umjesto samo blendaju puder već nanesem prstima ili drugim alatima. Ja definitivno volim previše pudera na licu, dakle da prekrije i prirodnu teksturu kože, pa možda i zbog toga ne volim spužvice i preferiram kupolaste ili ravne sintetičke kabuki četke. To za od kapka do obrve, i više nego tačno, samo treba dodati nanošenje tamne sjene na pola puta od pregiba do obrve, sve zajedno sa aplikatorom i nepoznavanjem značenja riječi blendanje :/

      Izbriši
    5. Puno vam hvala, i mislila sam prvo nanijeti puder pa onda izblendati.

      Izbriši
  2. super je look i za dnevnu i večernju varijantu, večernju s ružem a dnevnu ili sa sjajilom ili svjetlijim ružem :) uglavnom jako lijep look, sviđa mi se :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma meni ovo dnevna oboje, hihi :) Hvala Teky, čekamo svi tvoj blog :*

      Izbriši
    2. osjećam se traženo hahahaha :*

      Izbriši
  3. Krasno, da sam ti blize, i da trebam negdje ici super nasminkana, na neku proslavu ili tako nesto odmah bih te angazovala. :-) Ovo sjajno izgleda, posebno mi se svidja sa sjajilom.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan look, verzija sa nude sjajilom mi se posebno sviđa! Volim ovakve jednostavne, a efektne lookove!

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivan look, zavidim vama sa smeđim očima koje se možete igrati i sa bojama, moje plave bas i ne trpe takvo nešto, mada neka blaga roskasta nijansa fino legne čak i uz plave oči (isprobano) :)

    Ti si stvarno prelijepa, kao i tvoj blogic, samo tako nastavi ;)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju :* Vaši komentari mi uvijek mnogo znače i razvesele me :)